Denník N

Veľké zelené reformy a plán na boj s covidom. Päť vecí, v ktorých Biden chce byť iný ako Trump

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Aktualizované 18. 1. o 18.34 h: Biden vyhral prezidentské voľby, demokrati budú mať aj väčšinu v senáte.

Joe Biden tohtoročné prezidentské voľby považuje za bitku o dušu národa. Amerika pod vedením Donalda Trumpa sa odklonila od svojich ideálov a princípov a on chce byť prezidentom, ktorý tieto zmeny zvráti.

Biden hovorí, že chce „zjednocovať a liečiť“ rozdelenú americkú spoločnosť. Ešte predtým však musel splniť základný cieľ, ktorému demokrati podriadili všetko ostatné – poraziť Donalda Trumpa.

Kandidát demokratov mal pred voľbami náročnú úlohu. Jednej skupine straníkov aj voličov bude stačiť, ak ukončí Trumpovu prezidentskú kariéru. Bude tým umierneným prezidentom, ktorý pripraví priestor pre novú generáciu.

Druhej skupine to však nestačí a chce, aby Biden už pred voľbami jasne dal najavo, že s ním nepríde iba návrat k dobe spred Trumpa, ale aj posun smerom k progresívnejšej Amerike.

Aj preto išiel Biden do volieb s ambicióznym a veľmi podrobným plánom, s ktorým mu pomáhali aj Bernie Sanders či Elizabeth Warrenová, ktorí v strane zastupujú ľavicové krídlo.

Z Bidenovho plánu sme vybrali päť kľúčových oblastí, v ktorých chce byť iný ako Donald Trump.

Pandémia koronavírusu

Koronavírus je v Spojených štátoch témou číslo jeden už mesiace. Trump by bol najradšej, ak by to tak nebolo, no Biden postavil veľkú časť kampane na tom, že upozorňuje na prezidentove zlyhania počas pandémie. Trumpovi vyčíta, že ako líder nezvládol pandémiu, koronavírus zľahčoval, hoci už na začiatku vedel, že to bude veľký problém.

Nepáči sa mu ani to, že Trump nepočúva odborníkov a sám nedodržiava ich odporúčania.

„Je to tak, ako to je,“ povedal prezident v auguste reportérovi, ktorý protestoval proti tomu, že vírus nemôže byť pod kontrolou, ak denne v USA zomieralo viac ako tisíc ľudí.

Trumpovu neschopnosť prejaviť empatiu s obeťami covidu-19 a ich rodinami sa snaží využiť Biden. Počas mítingov aj televíznych debát sa prihováral priamo ľuďom, ktorých vírus zasiahol. Ako človek, ktorý prišiel pri dopravnej nehode o manželku a dcéru a neskôr aj o syna, ktorý mal rakovinu, im chcel dať najavo, že s nimi súcití a že rozumie ich problémom.

Vo svojom programe kandidát demokratov vraví, že USA v čase pandémie potrebujú skúseného lídra, ktorý bude nasledovať rady expertov. Ak sa stane prezidentom, jeho kľúčovou úlohou bude vyrovnať sa s pandémiou a spustiť obnovu ekonomiky. Biden na to má 7-bodový plán.

Jeho základom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie