Denník N

Žena rodila s koronavírusom a svoje dieťa uvidela až po dvanástich dňoch. Neizolujte matky od detí, vyzývajú odborníci

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

V prešovskej nemocnici rodila žena len s miernymi príznakmi. K dieťaťu ju však pustili až s negatívnym výsledkom.

Keď jej neskoro večer pípla esemeska, ktorá jej oznámila, že má negatívny výsledok, okamžite sa obliekla, obula a išla k svojej mame. Daniela nemohla vydržať už ani sekundu. Bol to už dvanásty deň, odkedy porodila cisárskym rezom a svojho syna videla a počula len cez mobil. Už niekoľko dní bol novorodenec u svojej babky, Danielinej matky.

„Keď som za ním išla, aj som sa trochu bála, ako bude reagovať. Je to moje prvé dieťa, ako ho budem držať v rukách?“ spomína si na to Daniela. A potom v ten večer už len všetci plakali – ona, jej manžel a aj jej mama, ktorá sa dovtedy o dieťa starala.

Novorodenec si na svoju mamu ešte stále zvyká. Daniele sa zdá, že si pamätá jej hlas – keď sa mu prihovárala cez mobil z nemocnice, pozorne ju počúval. Dokonca sa jej podarilo hneď v prvý večer dojčiť. „Aj keď na moju mamu stále reaguje viac,“ priznáva.

Cez víkend spôsobila v košickej nemocnici rozruch nezodpovedná rodička, ktorej právnička nezmyselne bojovala za to, aby si nemusela nasadiť rúško a nenechala sa testovať na covid-19. V pôrodniciach je však aj veľa zodpovedných žien, ktoré sú často pre koronavírus preventívne oddeľované od detí.

To bol aj prípad Daniely, ktorá rodila v prešovskej nemocnici, no oproti košickej rodičke bola nadmieru zodpovedná. A to až tak, že aj keď ju pustili z nemocnice domov, nešla rovno za svojím dieťaťom. Ale čakala niekoľko dní doma, kým nedostane negatívny výsledok testu. Bála sa, že môže dieťa ohroziť.

Ilustračné foto – TASR

Môže matka s koronavírusom skutočne ohroziť novorodenca? Ako majú v čase pandémie rodiť infikované ženy? Poprední slovenskí gynekológia tvrdia, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Pôrody

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie