Denník N

Malleus male-Fikarum (variácie na tému kladiva na čarodejnice)

Dekan FIIT Ivan Kotuliak, predseda Akademického senátu STU Marián Peciar, rektor STU Miroslav Fikar a predseda správnej rady Milan Ftáčnik
Dekan FIIT Ivan Kotuliak, predseda Akademického senátu STU Marián Peciar, rektor STU Miroslav Fikar a predseda správnej rady Milan Ftáčnik

Čo majú spoločné zápas holandskej Eredivisie a kniha z roku 1487?

Autor je rektorom Univerzity Komenského

Zarytý športový fanúšik (a azda nielen ten) zachytil pred pár dňami správu, že zápas holandskej najvyššej futbalovej súťaže medzi Ajaxom Amsterdam a VVV-Venlo sa skončil šokujúcim víťazstvom Ajaxu v pomere 13 : 0 – slovenský rekord je „len“ v pomere 10 : 0.

Znamená to vari, že pravidlá futbalu sú nastavené nesprávne a zle, ak sa vyskytne takýto exces?

Isteže, nejdem písať o futbale ani o jeho kodifikovaných pravidlách. Chcem sa vyjadriť k úplne iným pravidlám „hry“ a k úplne inému kontextu.

Situácia okolo odvolávania rektora STU Miroslava Fikara vzbudila, a azda ešte i vzbudí, celé spektrum vášní a otázok – jednou z dominantných je podľa môjho názoru otázka fungovania či nefungovania princípov akademickej samosprávy.

Vyjadril som sa k tejto otázke už viackrát. Samosprávne spravovanie vysokých škôl je „najlepší z možných svetov“ (Leibniz odpustí). Parafrázujúc Winstona Churchilla, istotne to nie je optimálny systém a azda vykazuje aj mnoho chýb, ale ľudstvo doteraz nič lepšie nevymyslelo.

V diskusii, ktorá rezonuje v spoločnosti už dlhšie, sa objavujú názory fundované a vecné, no, žiaľ, aj tie presne opačné. Momentálna situácia na STU sa stáva ďalšou rozbuškou cyklicky sa opakujúcich snáh „zreformovať“ slovenské vysoké školstvo. V drvivej väčšine prípadov sa argumenty proti samosprávnemu princípu riadenia univerzít (vysokých škôl) dajú zhrnúť takto: systém nefunguje, pretože vysoké školy „často“ zlyhávajú, pričom za zlyhanie sa považuje aj to, že „nevyrábajú“ ľudí pre požiadavky trhu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie