Denník N

Komentátor Bostonu Bruins: Keď som videl Cháru trénovať, myslel som na jeho súperov

Zdeno Chára po víťazstve v Stanleyho pohári 2011. Foto - TASR/AP
Zdeno Chára po víťazstve v Stanleyho pohári 2011. Foto – TASR/AP

V NHL sa špekuluje o možnom odchode Zdena Cháru z Bostonu Bruins. Chára podpísal svoju prvú zmluvu s Bostonom v lete 2006 a priviedol klub k víťazstvu v Stanleyho pohári a dvom ďalším účastiam vo finále.

Jack Edwards (63) je dlhoročným komentátorom zápasov Bruins v televízii NESN (New England Sports Network – pozn. red.) a sledoval celú doterajšiu kariéru Zdena Cháru v klube.

Edwardsa v NHL poznajú ako jedného z najemotívnejších komentátorov:

V rozhovore sa dočítate:

  • ako Chára zmenil Boston a či plánuje prekonať Gordieho Howa;
  • prečo má v meste taký rešpekt a čo s tým má americká revolúcia;
  • ako vznikla prezývka Miro the hero! pre Miroslava Šatana;
  • prečo Edwards ako komentátor nemusí a nechce byť objektívny;
  • či ešte Bruins majú šancu získať s Chárom Stanleyho pohár.

Keď som vás prvý raz oslovil, napísali ste mi, že Zdeno Chára je jeden z najfascinujúcejších ľudí, akých ste v živote stretli. Čo vás na ňom najviac upútalo?

Boston patrí k najväčším centrám vzdelanosti, keďže sa priamo v ňom alebo v blízkom okolí nachádzajú slávne inštitúcie ako Harvard, MIT, Bostonská univerzita a mnohé ďalšie. Aj moji rodičia boli univerzitnými profesormi a vyrastal som v prostredí, v ktorom sa kládol dôraz na to, že najväčšou hodnotou po láske je originalita.

Zdeno – inšpirovaný svojou manželkou Tatianou – má takú túžbu po učení a sebazdokonaľovaní, že ho ľudia jednoducho musia obdivovať. Neustále hľadá nové spôsoby, ako robiť čokoľvek vo svojom živote lepšie. Je studňou nápadov a pre mňa je rovnako fascinujúci ako najvzdelanejší a najviac oceňovaní akademici, ktorých som spoznal.

Máte s ním nejaký osobný zážitok, pri ktorom na vás obzvlášť urobil dojem?

Jeden príbeh vyčnieva nad ostatnými. Bruins boli práve uprostred dlhšej série zápasov u súperov. V Chicagu tréneri doprali hráčom úplne voľný deň – žiaden tréning ani iné organizované tímové aktivity. Náš televízny tím zostáva v rovnakých hoteloch ako Bruins a šiel som do hotelovej telocvične, aby som si zatrénoval na stacionárnom bicykli.

Keď som vošiel, uvidel som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Rozhovory

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie