Denník N

Premiér láka lekárov na testovanie mimoriadnou odmenou, núka im 700 eur za víkend

Minister Naď počas testovania na Orave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister Naď počas testovania na Orave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mesto Košice hlási, že neotestuje tretinu obyvateľov, k tomu sa ešte vyostruje boj medzi vládou a prezidentom Slovenskej lekárskej komory.

Jeden a pol dňa pred celoplošným testovaním nemá štát dostatok zdravotníckych pracovníkov na stery, čo je kľúčový úkon počas antigénového testovania. Celoplošné testovanie čelí veľkým logistickým problémom a predseda vlády na to reaguje finančnou motiváciou pre lekárov.

Bez nich nebudú vedieť zostaviť dostatočný počet testovacích tímov. Na obed ešte minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) hovoril, že chýba dve- až tritisíc sestier, lekárov či iných zdravotníkov. Večer sa malo rozhodnúť, či im vláda nedá povinnosť, aby nastúpili a povinne testovali obyvateľov.

Silové riešenie zatiaľ vláda nepoužila

Premiér Igor Matovič sa však chce vyhnúť tomu, aby im prácu počas testovania nariadil silou. Chce, aby sa ľudia nahlásili dobrovoľne. Počas prvej vlny to vyšlo, ale išlo o omnoho menej ľudí.

Snaží sa preto zdravotníkov motivovať pozitívne a ponúkol im, že ak odpracujú oba dni – teda sobotu aj nedeľu –, dostanú mimoriadnu odmenu 500 eur, k čomu ešte patria aj ďalšie príplatky. Dnes sa totiž viacero lekárov nahlásilo, ale len na jeden deň. Ide

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie