Denník N

Lekár napísal knihu o covide: Z týždňa na týždeň to môže padnúť a ľudia začnú umierať doma

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pre nemocnice napísal knihu, ako majú riešiť kriticky chorých na covid-19. Je rozčarovaný, ako sa doktori a sestričky nechránia pred nákazou. Lekár Slavomír Nosáľ sa obáva, že sa nemocnice zahltia a ľudia budú umierať doma.

Slavomír Nosáľ je prednostom Kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici v Martine, kde končia deti v ohrození života, aj tie s covidom-19. V rozhovore vysvetľuje, prečo deti lepšie zvládajú covid-19. Kriticky vníma nepripravenosť nemocníc na druhú vlnu pandémie, napríklad záchranári nepochopiteľne chodia k pacientom bez toho, aby boli dostatočne chránení pred nákazou.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo nesúhlasí, že štát nejde testovať deti do desať rokov,
  • v čom sú nakazené deti bez príznakov nebezpečné,
  • ako si na Slovensku nevieme predstaviť hrôzu, ktorá nastane, ak sa nezastaví šírenie koronavírusu,
  • a prečo napriek mnohým výhradám k tomu, ako sme sa pripravili na druhú vlnu, zostáva optimistom.

Aký najťažší prípad dieťaťa s covidom-19 ste riešili?

U nás na klinike leží desaťročný pacient v kritickom stave s potvrdeným covidom-19. Má aj iné dlhodobé zdravotné problémy, covidový zápal pľúc uňho zhoršil dlhodobý stav. Za celú pandémiu máme na Slovensku hospitalizované dve deti v kritickom stave na podklade covid-19, ktoré boli na umelej pľúcnej ventilácii. Pracoviská v Bratislave a Banskej Bystrici zatiaľ nemali takéto deti, Košice mali jedno dieťa a my teraz jedno. Oba prípady sú z druhej vlny. V Česku evidujú osem detí v kritickom stave.

Akú majú šancu sa z toho dostať?

Dieťa, ktoré je u nás, je chronicky choré, ale v súčasnosti sme úspešní pri liečbe covidu-19 a dieťa je v stabilizovanom stave. Pokiaľ viem, v Košiciach išlo o dvojročné dieťa a taktiež bola jeho liečba úspešná.

Z tohto pohľadu je zrejmé, že veľké skúsenosti s covidovými detskými pacientmi v kritickom stave nemáme. Ťažko povedať, kto ich vo svete má. Chýbajú nám presné štatistické údaje. Bohužiaľ, na svete existuje len jediná relevantná štatistika o deťoch v kritických stavoch, je zo Spojených štátov. Podľa dát z USA k 4. máju tam ležalo 270 pozitívnych detí na detských intenzívkach, z toho bolo 15 úmrtí. K pondelku mali 1798 pozitívnych v kritickom stave, 58 úmrtí, pričom multiorgánový zápalový syndróm evidovali u 417 detí.

Keď to porovnám s dospelými, na svete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie