Denník N

Niekoľko dôvodov, prečo Borat prišiel o vtip

Svoj najnovší film načasoval Sacha Baron Cohen akurát pred americké prezidentské voľby.

Hérakleitos hovoril, že nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Bertolt Brecht vravieval, že malomeštiakovi nestrhneš masku dvakrát tým istým spôsobom. Borat Sagdijev nevraví nič, namiesto rečičiek ide rovno na vec.

„Džendobry. Jakšemaš?“ ležérne sa usmieva kazašský reportér a vyráža po druhýkrát, po štrnástich rokoch, nastavovať zrkadlo barbarom do Ameriky.

Otázka neznie, ako sa dá preložiť do slovenčiny názov filmu Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, ale skôr, či sa ho oplatí pozerať.

Reportér musí prekonať sám seba, svoju vlastnú legendu. Dokáže vstúpiť po druhýkrát do rovnakého… zvládne byť rovnako podvratný a komický? Alebo mal na Twitteri opäť pravdu Donald Trump, keď britského komika skritizoval, že film „nie je zábavný, ale skôr trápny“?

Sacha Baron Cohen meria úspech škandálom, ktorý jeho výstupy vyvolajú vo svete. Ak vezmeme do úvahy, že nového Borata strategicky vypustil dva týždne pred americkými voľbami, tak to príliš veľký frmol nie je.

Dokonca aj Kazachstan je ticho. Protestná petícia má stotisíc podpisov, ale pred americkú ambasádu v najväčšom meste Alma-Ata prišli demonštrovať len desiatky ľudí. Jednu vetu z Borata si dokonca prisvojila tamojšia agentúra pre cestovný ruch. Urobila z nej reklamný slogan: „Kazachstan? Pekne!“

Najväčší úlovok

Problém teda je, že na prstoch chlpatej Boratovej ruky spočítame, koľko je v novom dobrodružstve epizód, ktoré budia kontroverzie a môžu byť vodou na mediálny mlyn.

Vlastne je len jediná. Incident sa odohral v júli tohto roku a ide o najväčší Cohenov úlovok.

76-ročného Rudyho Giulianiho vylákal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie