Denník N

Čo bude po testovaní? Očakávajú desaťtisíce ľudí v karanténe. Pošlú ich na PCR testy a budú hľadať ich kontakty?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Situácia v niektorých nemocniciach je vážna, hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. Ministerstvo zdravotníctva neodpovedá, ako po plošnom testovaní kapacity nemocníc zvýši.

Premiér Igor Matovič hovorí, že po víkendovom plošnom testovaní očakáva 1,5 až dve percentá ľudí s pozitívnym výsledkom.

Čo by to mohlo znamenať? A aký plán má Slovensko pripravený na deň po?

Pre predstavu, ak odrátame od populácie deti do desať rokov a asi 200-tisíc onkologických pacientov, testovanie je určené odhadom až pre 4,7 milióna ľudí. Započítali sme aj ľudí starších ako 65 rokov, hoci opakovane počúvajú odporúčania, aby zostali doma v karanténe.

Ak by sa testovania zúčastnilo napríklad 80 percent z tohto počtu, išlo by o zhruba 3,75 milióna ľudí. Ak by mali 1,5 až dve percentá pozitívny test, do karantény by muselo ísť 56- až 75-tisíc ľudí. Prepočty sú orientačné a budú do veľkej miery záležať na tom, koľko ľudí reálne na testovanie príde a koľkých stihnú otestovať. Napríklad premiér v piatok počet odhalených pozitívnych odhadol na 30- až 50-tisíc.

Ministerstvo obrany hovorí, že ide najmä o to, že sa ľudí s pozitívnym testom „podarí takpovediac stiahnuť z obehu, čím ochránime ostatné obyvateľstvo a zamedzíme ďalšiemu šíreniu ochorenia na Slovensku“.

Zisťovali sme, aký plán má vláda po tom, ako týchto ľudí „stiahnu z obehu“.

1. Blízke kontakty hľadať nebudú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie