Denník N

High 5ive: Kde svet vyzerá ako vo filme Wesa Andersona

Detail obálky knihy Accidentally Wes Anderson
Detail obálky knihy Accidentally Wes Anderson

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Keď chce režisér nakrútiť vizuálne pôsobivý film, hľadá na to najprv atraktívne miesta a priestory. Existujú však prípady, keď je to opačne. Filmár vytvorí natoľko silnú estetiku, že fanúšikovia hľadajú jej náprotivky v reálnom svete. To je prípad režiséra Wesa Andersona. Spomeňme len jeho populárny film Grandhotel Budapešť.

Wally a Amanda z Brooklynu boli jeho interiérmi, stavbami, farbami a detailmi fascinovaní natoľko, že založili komunitu fanúšikov, ktorí pátrajú po andersonovskom fílingu po celom svete. Výsledkom je projekt Accidentally Wes Anderson s webstránkou, na ktorej môžete surfovať po miestach žiariacich režisérovou vizualitou.

Čerstvým výsledkom práce zapálenej skupiny je kniha s fotografiami a sprievodnými textami k dvom stovkám lokácií. Je fascinujúce sledovať, do akej miery Andersonov fantazijný svet naozaj existuje v realite. A pán filmár, samozrejme, rád prispel predslovom ku knihe. Výstraha: dostanete strašnú chuť cestovať.

Foto – Michael Schulz, JDLOVE1999

*

Veľká dávka zápalu sa nedá uprieť ani Adamovi Štěchovi. S fanúšikmi Wesa Andersona má spoločné to, že tiež cestoval po svete a hľadal stavby a interiéry. Nezaujímalo ho však, či niečo pripomínajú, ale aké naozaj sú. Jeho vášňou je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie