Denník N

Skutočne klesla smrtnosť covidu? Štúdia WHO nie je od WHO a podľa kritikov má chyby 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedna štúdia udáva smrtnosť 0,23 percenta, druhá 0,68 percenta. Na jeseň by však mohlo umierať menej pacientov ako na jar.

Tento týždeň obletelo Česko a Slovensko video z televízie CNN Prima, kde česká novinárka Lenka Zlámalová hovorí o novej „štúdii WHO“, ktorá znižuje odhad smrtnosti covid-19 na 0,23 percenta.

Zlámalová tvrdila, že to už nie je ani na úrovni „chrípky, ale bežných viróz“.

Túto interpretáciu štúdie už vyvrátili manipulátori.cz, česká pobočka WHO aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Sezónna chrípka má smrtnosť pod 0,1 percenta a na bežné virózy sa neumiera vôbec.

V každom prípade stojí za to pozrieť sa na samotnú štúdiu, lebo skutočne odhaduje smrtnosť výrazne menšiu, ako doteraz odhadli iné práce.

Nejde však o štúdiu WHO, ale o prácu profesora zo Stanfordskej univerzity Johna Ioannidisa, ktorá vyšla v buletine WHO.

„Jej postoje a závery nereprezentujú postoje WHO,“ napísala česká pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie na Facebooku.

WHO stále udáva niekoľkonásobne vyššiu smrtnosť covidu na úrovni 0,5 až 1 percenta všetkých infikovaných.

Na štúdiu a aktuálne vedecké poznanie smrtnosti covid-19 sa pozrieme podrobne.

CFR a IFR

V prvom rade treba povedať, že sa často zamieňajú dva pojmy.

Angličtina pozná výrazy case fatality rate (CFR, české WHO to prekladá ako hrubá miera smrtnosti), ktorá sa počíta ako podiel známych obetí a známych pozitívnych prípadov, respektíve chorých.

Toto číslo je v prípade covid-19 momentálne celosvetovo na úrovni 2,2 percenta. V niektorých krajinách to na jar bolo aj viac ako 10 percent.

Treba však povedať, že ide o presný podiel oficiálnych čísel, ktoré určite nebudú presné. Počet zistených prípadov závisí od testovania, do istej miery aj úmrtia, prípadne od toho, koho považujete za obeť covid-19. Keďže sa viac testuje, CFR celosvetovo aj v rôznych krajinách klesá.

Vývoj CFR v rôznych krajinách a celkovo vo svete. Zdroj – Our World in Data

CFR sa dá vyrátať aj pre Česko a Slovensko. Lepšie je však vychádzať len z uzavretých prípadov (vyliečení plus mŕtvi), pretože nevieme, ako dopadnú tí, čo sú stále v tejto chvíli infikovaní, prípadne trpia chorobou covid-19.

V tom prípade bola v piatok ráno v Česku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie