Denník N

Americká neférová demokracia má globálny vplyv

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Stav, v ktorom strana s menšinovou podporou obmedzuje možnosti spravovania štátu, sa nedá nazvať férovou a ozajstnou demokraciou.

Autor je analytik Inštitútu pre stratégie a analýzy úradu vlády,
text predstavuje súkromný názor autora

Francúzsky filozof Alexis de Tocqueville v legendárnej knihe Demokracia v Amerike považuje za najväčšiu hrozbu pre demokratické a slobodné usporiadanie spoločnosti stav, keď by sa verejná mienka stala všemocnou silou a väčšina by mohla tyranizovať nepopulárne menšiny a marginalizované skupiny.

Táto tyrania väčšiny nastáva podľa de Tocquevilla, keď sa upustí od racionality pri rozhodovaní o veciach verejných. Keď politické rozhodnutia nevznikajú, lebo sú správne, ale len na základe „dostatočne vysokých čísel volebnej podpory“. Teda väčšiny v parlamente.

Na podobné situácie upozorňovali aj mnohí iní filozofi, napríklad John Stuart Mill. Preto autori do americkej ústavy, obdivuhodného výsledku osvieteneckého myslenia konca osemnásteho storočia, zakomponovali aj nesmierne množstvo bŕzd a protiváh, ktoré by takejto tyranii väčšiny zabránili.

Výsledkom historického vývoja, ako aj sociálnych a hlavne geografických zmien však je opačná situácia v Spojených štátoch – tyrania menšiny.

Americká demokracia preto nie je férová a doplácajú na to obyčajní ľudia v USA, ale aj po celom svete. Pri sledovaní nadchádzajúcich volieb by sme na to nemali zabúdať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie