Denník N

Nesplnili kvóty, ale prasa pre futbalistov sa našlo. Adamec ho však musel vrátiť

Legenda Spartaku Jozef Adamec. Ilustračné foto - TASR
Legenda Spartaku Jozef Adamec. Ilustračné foto – TASR

Ján Popluhár sa voči zranenému Pelému zachoval ako džentlmen.

Druhýkrát sa dostalo do finále svetového šampionátu, ale ani teraz nevyhralo. Československo v roku 1962 opäť siahalo po titule svetového šampióna. Vo finále proti Brazílii však prehralo 1:3, hoci po góle legendárneho Josefa Masopusta vyhrávalo.

Čechoslováci nešli do Čile ako úplní outsideri, aj keď hneď v skupinovej fáze narazili na dvoch veľkých favoritov: Španielsko a Brazíliu.

Tréner Rudolf Vytlačil iba dva roky predtým doviedol tím k bronzu na prvých majstrovstvách Európy a okrem toho vyhral aj Medzinárodný pohár, dnes už neexistujúcu medzištátnu súťaž medzi tímami zo strednej a východnej Európy.

Vytlačil však už na Eure 1960 vedel, že musí mužstvo prebudovať. Základnú zostavu postupne obmieňal, pred MS 1962 do nej plne zapracovával aj troch slovenských útočníkov – Adolfa Scherera, Jozefa Štibrányiho a Jozefa Adamca. Tí dopĺňali skúsenejších českých hráčov, napríklad obrancov Ladislava Nováka a Svatopluka Pluskala.

Štibrányi si v tom období viedol podrobný denník, ktorý v lete 2017 zverejnil český novinár Jan Kaliba v britskom magazíne Blizzard. Spomína v ňom napríklad to, ako sa na izbe pochytil s Adamcom. Obaja pochádzali z okolia Trnavy.

„Pohádal som sa s Jožom a skoro sme sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie