Denník N

S druhou vlnou dostala vláda druhú šancu, azda z nás opäť neurobí špekulantov, hovorí Michal Kaščák

Michal Kaščák. Foto - TASR
Michal Kaščák. Foto – TASR

„Ako spoločnosti nám chýba vzájomná dôvera. Vždy sa nájdu aj špekulanti, ktorí sa pokúsia systém zneužiť, lenže u nás akoby to bola východisková pozícia pre každého,“ hovorí šéf festivalu Pohoda.

V rozhovore hovorí Michal Kaščák aj o tom,

  • či ráta s tým, že festival na budúci rok bude,
  • ako hodnotí doterajšiu pomoc štátu nielen kultúre,
  • koľko má mať kultúra spoločného s politikou,
  • čo nové o sebe ho posledné mesiace naučili.

Michal Kaščák je členom redakčnej rady Denníka N. 

Za bežných okolností by ste teraz bookovali kapely a oznamovali pribúdajúce mená festivalu. Čo robíte teraz?

To isté.

Naozaj rátate s tým, že v lete 2021 festival bude?

Ročník 2020 sme presunuli na budúce leto a podarilo sa nám presunúť aj väčšinu programu, to je však stále len približne 50 umelcov zo 120, ktorí bežne na festivale hrajú. Teraz už pracujeme na tom, aby sme naplnili aj zvyšných 70.

Tím festivalu teda funguje tak, akoby sme žili úplne normálne časy, lebo inak by sme festival urobiť nedokázali. Na všetky prípadné zmeny budeme reagovať až vtedy, keď nastanú. Začíname teda komunikovať s partnermi aj dodávateľmi, aj keď prevažne z domu, stretávame sa len málo a to mi chýba – najlepšie nápady totiž vznikajú, keď sme spolu.

Niekoľko nových mien budúceho ročníka sme už oznámili a ďalšie ešte oznámime. Som prekvapený, ako sa agentská scéna tvári, že festivalový rok 2021 sa odohrá v klasickej podobe, považujem to za dobré znamenie. Rovnako to berú aj kolegovia z festivalov, s ktorými komunikujem.

Nakoľko je to len túžba nemyslieť na to najhoršie, a teda čo to spraví s festivalmi, ak by sa ani ďalšie leto nekonali?

Je to praktické rozhodnutie, musíme to robiť. Ak by sme teraz čakali, čo sa stane, prišli by sme o čas a tým aj o možnosť pripraviť festival v plnej verzii a v takej kvalite, na akú sú umelci, návštevníci a aj my sami zvyknutí.

Samozrejme, v hlavách nám idú aj všetky ďalšie scenáre a je pravda, že sa vedome snažíme udržať v optimistickej nálade a presviedčame sami seba, že táto práca má zmysel. Verím, že keďže na riešení pandémie pracujú najlepšie mozgy sveta, skôr či neskôr to riešenie musí prísť a bude sa týkať aj veľkých festivalov.

Darí sa vám osobne udržať si tento optimizmus?

Verím, že aspoň navonok áno. (smiech) Vo vnútri je to také striedavo oblačno.

Napadlo vám už aj to, že Pohoda sa možno už nikdy neuskutoční vo svojej doterajšej verzii?

Samozrejme. Občas čítam, že by sme si na túto situáciu mali zvykať ako na „nový normál“, ale ja to neočakávam. Z minulosti už vieme, že veľké epidémie sa raz skrátka skončili a spoločnosť išla ďalej.

Na súčasnosti ma trápi najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie