Denník N

Sociologička: Na Islande robia školské osnovy spolu s dospelými aj deti. Mali by sme zmeniť prístup

Elena Gallo Kriglerová. Foto - Dorota Holubová
Elena Gallo Kriglerová. Foto – Dorota Holubová

„Keď som nórskemu úradníkovi z ministerstva školstva spomenula, že na Slovensku má skoro 60 percent učiteľov pocit, že kultúrna rozmanitosť je pre spoločnosť ohrozením, opýtal sa ma, čo takíto ľudia robia v školstve,“ hovorí sociologička Elena Gallo Kriglerová.

Pred pár týždňami sme boli svedkami vyhroteného protestu pred úradom vlády, ktorý bol namierený proti opatreniam súvisiacim s pandémiou koronavírusu. Môže byť takáto akcia aj výsledkom toho, keď sa nejaká skupina cíti byť prehliadaná? Vedie pocit „neviditeľnosti“ k extrémnym prejavom hnevu?

Tieto protesty netreba zľahčovať. Boli organizované extrémistickými skupinami, to treba pomenovať veľmi otvorene. Nemusíme analyzovať, či tieto skupiny sú alebo nie sú frustrované, ale najmä to, že naozaj programovo bojujú proti systému. Keď niekto bojuje proti systému, rozkladá ho a znižuje dôveru v nemu. Treba to jasne pomenovať a odsúdiť. Na druhej strane je nepochybné, že tam bolo prítomných veľa ľudí, ktorí sú nahnevaní a ktorí sa cítia nevypočutí. To je oveľa komplexnejšia téma.

Kedysi som bola pracovne v Nórsku, študovali sme, ako tam pristupujú k extrémizmu. Nóri nám povedali, že sa často zameriavajú na mladých, ktorí majú potenciál prikláňať sa k extrémizmu. Okamžite ich podchytia – na úrovni školy, polície, sociálnej sféry, komunikácie s rodičmi. Neriešia ich postoje, ich rasizmus, ale riešia ich životnú situáciu. A to sa mi zdá dôležité. Keď sa ľudia necítia prijatí, keď majú pocit, že nepatria do žiadnej spoločnosti, skupiny, rodiny, jednoducho nikam, ich emócie sa otáčajú na hnev. Takíto ľudia sa následne stávajú veľmi ľahkým terčom extrémistických skupín. O dôvere v inštitúcie v týchto krajinách veľa vypovedá aj to, že často sú to práve rodičia, kto sa obráti na políciu alebo sociálnych pracovníkov s tým, že sa s ich deťmi niečo deje. Veria, že im tieto inštitúcie pomôžu.

Ako vnímate súčasnú náladu v našej spoločnosti?

Tento rok je mimoriadne kritický, náročný pre nás všetkých. Ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Iné podcasty Denníka N

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie