Denník N

U Matoviča bola razia, účtovníctvo zobrali jemu aj Procházkovi

Matovič a Lipšic vinia políciu. Foto N - Vladimír Šimíček
Matovič a Lipšic vinia políciu. Foto N – Vladimír Šimíček

Vo vydavateľstve Region Press zhabala polícia počítače a zaujímala sa o účtovníctvo. Razia súvisí s nahrávkou Procházka-Matovič. Procházka svoje účtovníctvo vydal dobrovoľne.

Sedem mesiacov pred voľbami vtrhla polícia do firmy Igora Matoviča. Zákrok súvisí s vyšetrovaním nahrávky medzi Matovičom a Procházkom. Policajný prezident Tibor Gašpar odmieta, že by polícia záťahom chcela získať politicky citlivé informácie, Matovič hovorí o zneužívaní polície a šikanovaní jeho rodinnej firmy.

Z vydavateľstva regionálnych týždenníkov si polícia odniesla počítače a zaujímala sa hlavne o účtovníctvo – už z roku 2011. Denníku N to povedal zamestnanec Matovičovej rodinnej firmy.

V čase policajnej prehliadky vo firme nebol Igor Matovič, ani konateľ firmy Radoslav Gloznek. O akcii policajtov ako prvé informovali Hospodárske noviny.

Video: Matovič reaguje na raziu: Nebuďte hlúpi, neverte polícii
autor: Martina Pažitková

Gašpar: Matovič mohol dať účtovníctvo aj dobrovoľne

„O vydanie účtovníctva sme žiadali najprv dobrovoľne,“ povedal Denníku N Gašpar. Firma to podľa neho najprv sľúbila, termín však stále odkladala. „Preto sme si vyžiadali príkaz.“ Gašpar hovorí, že keby sa tak ústretovo polícia správala k iným, médiá by ju kritizovali.

Účtovníctvo žiadali podľa neho preto, lebo z nahrávky a z toho, ako ju komentovali obaja politici, vyplynuli viaceré podozrenia.

Polícia už podľa Gašpara má aj účtovníctvo z predvolebnej prezidentskej kampane Radoslava Procházku. Ten ho vraj vydal dobrovoľne, aj keď i to chvíľu trvalo. „Tiež nebol nadšený.“

„Tak, ako v každej predchádzajúcej fáze som aj teraz poskytol vyšetrovateľom všetku súčinnosť, ktorú som poskytnúť vedel. O zásahu v niekdajšej firme poslanca Matoviča som sa dozvedel z médií, dôvod zásahu nepoznám a ani ma nezaujíma,“ odpísal Denníku N Procházka.

Video: Najzaujímavejšie pasáže z nahrávky Matovič-Procházka
autor: Martina Pažitková

Matovič: Polícia chcela od nás nemožné

Igor Matovič popoludní na raziu reagoval, že na príkaze na prehliadku firmy bol pokyn, aby polícia urobila kópie účtovníctva. Nemali podľa neho zhabať server, ako to urobili. Kvôli tomu podľa neho stojí celá firma s 2000 zamestnancami, ktorí možno nedostanú výplaty.

„Toto je zákon o oznamovaní korupcie v praxi,“ hovoril o sebe Matovič v súvislosti s tým, že jeho rodinnú firmu šikanujú kvôli tomu, že verejne ohlásil pokus Procházku neplatiť dane. Matovič vyzval všetky orgány v trestnom konaní, „aby konali v súlade so zákonom a neprekračovali svoje kompetencie“. Božie mlyny podľa neho melú pomaly, ale iste. „Takto ma skorumpovaní hajzli nezlomia,“ hneval sa.

Matovič spochybňuje požiadavky polície. Jeho vraj neoslovila, oslovila však konateľa firmy a žiadala podľa Matoviča zoznam všetkých politických inzerátov s pripojenou zmluvou. „Jeden človek by to musel robiť štrnásť pracovných rokov.“ Na takúto požiadavku podľa Matoviča konateľ reagoval, že sa môžu pozrieť do účtovníctva. „Namiesto ohlásenia vtrhli do firmy a zobrali si servery.“

Denníku N neskôr vysvetľoval, že firma RegionPress je v inej situácii, ako Procházka, od ktorého tiež chceli účtovníctvo a on im ho dal. „Aké účtovníctvo chceli od Procházku? Procházka má dokladov do pol šanóna. Keď prídete do Region Pressu, tak máte účtovníctva dva kamióny.“

S Matovičom proti polícii vystúpil aj predseda Novy Daniel Lipšic, ktorý bude so svojim hnutím kandidovať na kandidátke OĽaNO. Tam, kde sú dôkazy o nekalom financovaní strán, polícia nič nevyšetrila, hovoril Lipšic s odkazom na zmluvu Smeru s nebohým podnikateľom Ľubomírom Blaškom. Podnikateľ si chcel podľa tejto nepotvrdenej zmluvy kúpiť miesta na kandidátke Smeru a pozície štátnych tajomníkov. Lipšic vravel, že časti polície ovládajú podnikateľské skupiny a snahy o Matovičovu diskreditáciu budú pokračovať.

Polícia tiež podľa Gašpara dostala na Matovičovu firmu dve anonymné podania, ktoré tiež prešetruje. Týkali sa inzercie OĽaNO v Region Presse. Šéf obyčajných ale tvrdí, že rodinné noviny dávajú hnutiu zhruba 90-percentnú zľavu, takže nejde o prelievanie peňazí OĽaNO do firmy jeho manželky. Pri vyšetrovaní podľa neho polícii dal stanovisko aj daňový úrad, podľa ktorého je takéto počínanie v poriadku a polícia zastavila vyšetrovanie.

Keď si polícia záznamy skopíruje, tak ich podľa Gašpara obom politikom vráti. Aj Matovič hovoril, že najprv hovorili o 90 dňoch, teraz to ale vyzerá, že by mohli server skopírovať aj v priebehu dňa.

Vec dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. „Je to v prípravnom konaní, preto to nebudeme komentovať,“ odkázala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Video: Matovič ešte v januári naznačoval, že pred voľbami sa objaví celá nahrávka

Prezidentská inzercia bez bločku

Podozrenia, že Procházkova kampaň stála viac, ako deklaroval, vyslovil aj riaditeľ Transparency International Gabriel Šipoš. Dokázať sa to však nedá. Matovič chcel nahrávkou preukázať, že Procházka je ochotný za časť reklamy platiť aj bez bločku, teda bez toho, aby platil aj daň.

Rozhovor s Radoslavom Procházkom si pred prezidentskými voľbami tajne nahral Matovič. Po voľbách sa objavil zostrih tejto nahrávky, v máji tohto roka ju potom niekto na webe zverejnil celú.

Stalo sa to po tom, ako Procházka na zverejnenie nahrávky verejne vyzval. Chcel, aby bol jej obsah známy už vtedy, a nie až tesne pred voľbami, keď by mu to mohlo uškodiť. Matovič naopak, aj v rozhovore pre N povedal, že také dva týždne pred voľbami považuje ideálne na zverejnenie.

“Nahrávku, ktorú som odovzdal vyšetrovateľovi, som si označil malou zvukovou stopou. Celá zverejnená nahrávka má túto stopu, ktorá v origináli nebola,” povedal v stredu Igor Matovič o tom, ako mohla uniknúť nahrávka na verejnosť. Daniel Lipšic k tomu povedal, že zo spisu zrejme túto nahrávku získal aj Rado Procházka.

Procházka dodnes jasne nevysvetlil, ako financoval svoju prezidentskú kampaň. Nevysvetlil, prečo sa nezhodovali ním deklarované dary s tým, čo hovorili niektorí darcovia. Analytici tiež odhadovali, že jeho kampaň bola nákladnejšia, ako oficiálne priznal. Jeho Sieť teraz kampaň pred parlamentnými voľbami financuje z úverov od českej Fio Banky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matovičova nahrávka

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie