Denník N

Intenzívny výkrm voliča

Smeru nezáleží na tom, aby ľudia mali lacnejšie základné potraviny, ale len na tom, aby to bolo tesne pred voľbami.

V júli som písal, že postup Smeru mi pripomína stratégiu intenzívneho chovu ošípaných. V auguste, žiaľ, musím potvrdiť, že Smer zvolil túto stratégiu.

Čo je intenzívny chov ošípaných?

Je to nemilosrdný spôsob, ako čo najrýchlejšie vykŕmiť ošípanú do jatočnej hmotnosti. Kŕmne dávky sú presne nastavené tak, aby ste dosiahli jatočnú hmotnosť ošípanej v požadovanom termíne.

Smer nastavil kŕmne dávky aj pre našich občanov. Načasoval ich presne a nemilosrdne. Chce, aby dosiahli „volebnú hmotnosť“ v marci 2016.

September – minister Richter ohlási jednorazové zvýšenie „vianočného dôchodku“ o 12 eur.

November/december – začínajú domácnostiam vyplácať vratky za plyn.

Január – znížená DPH na základné potraviny.

To, že je to celé predvolebný marketing, dokazuje aj nasledovná skutočnosť:

Vládny návrh zmeny zákona o DPH bude na septembrovej schôdzi v druhom čítaní. V rámci druhého čítania môžu poslanci Smeru dať pozmeňujúci návrh o zníženej DPH na základné potraviny. Ak by ho podali, zmena sadzby by mohla začať platiť už od cca 15.10.2015, čiže pred Vianocami.

Nedajú. Poslanci Smeru nedajú takýto pozmeňujúci návrh, lebo by im to narušilo kŕmny plán. Nedajú, lebo ak by zmena sadzby DPH začala platiť príliš skoro, nevďační občania by im to mohli do volieb zabudnúť.

Čo na tom, že v parlamente bude na septembrovej schôdzi absurdná situácia. V parlamente budeme mať na septembrovej schôdzi dva vládne návrhy na zmenu toho istého zákona. Prerokovávať sa bude vládny zákon o DPH v druhom čítaní (primárne rieši režim úhrady DPH až po prijatí platby) a zároveň sa bude prerokovávať vládny zákon o DPH v prvom čítaní (týkajúci sa zmeny DPH na základné potraviny).

Absurdita ako vyšitá, ale Smeru to neprekáža. Kŕmny plán hovorí jasne. Posledná kŕmna dávka musí prísť cca dva mesiace pred voľbami. Znížená sadzba na potraviny začne platiť od 1/1/2016.

Som za zníženú DPH na základné potraviny. Sám som ten návrh už viac ako pred rokom predkladal. Nakúpil som vtedy základné potraviny a povykladal som ich pred ministrom financií na rečnícky pult. Samozrejme, môj návrh odignorovali. Nie preto, že bol zlý, alebo preto, že sme naň nemali peniaze. Preto, lebo to bolo príliš skoro. Smer až teraz pred voľbami chrapúnsky predloží totožný návrh, ako bol predložený pred rokom opozičným poslancom, a bude sa tváriť ako spasiteľ.

Je to hnusný, cynický boj o predvolebné preferencie. Smeru vôbec nezáleží na tom, aby ľudia mali lacnejšie základné potraviny. Smeru záleží na tom, aby voliči mali lacnejšie základné potraviny po Vianociach, keď sú mimoriadne citliví na ceny tovarov.

Záleží im iba na tom, aby to bolo tesne pred voľbami.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie