Denník N

Testovanie na juhu zachránili lekári a medici z Maďarska (reportáž)

V Komárne sa testovalo aj na lodi. Foto N - Peter Kováč
V Komárne sa testovalo aj na lodi. Foto N – Peter Kováč

Bez pomoci privolanej v poslednej chvíli zo zahraničia by sa viaceré odberné miesta na južnom Slovensku neotvorili. Lekári a medici z Maďarska tu budú aj v nedeľu.

Na miestach južného Slovenska, ktoré sme v sobotu navštívili, bol záujem o testovanie veľký. Rady sa tvorili nielen v mestách, ale aj v menších obciach. V obciach Dolný Bar a Dolný Štál v okrese Dunajská Streda čakali ráno okolo deviatej desiatky ľudí. Vo Veľkom Mederi sa vytvorili dlhé rady pred odbernými miestami na Bratislavskej ceste. Situácia však mohla byť na juhu úplne iná, ak by na poslednú chvíľu nedorazila pomoc z druhej strany hranice.

Príchod zdravotníckeho personálu z Rakúska a Maďarska potvrdil v piatok minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Z Rakúska podľa informácie zverejnenej na facebookovej stránke ministerstva zahraničných vecí prišlo 33 vojenských medicínskych odborníkov. Maďarsko poslalo 193 ľudí. Minister obrany Jaroslav Naď na tlačovke v sobotu poobede chválil medzinárodnú spoluprácu a potvrdil, že premiér Igor Matovič komunikoval v tejto veci s rakúskym i maďarským premiérom.

Testovanie v Komárne. Foto N – Peter Kováč

„Hanba pre Slovensko“

V Komárne, ktoré má asi 34-tisíc obyvateľov, zriadili osemnásť odberných miest. Pri strednej škole na Petőfiho ulici stál okolo desiatej rad dlhý asi 100 metrov. Čakajúci, ktorí boli asi na päťdesiat metrov od brány, nám povedali, že tam stoja už dve hodiny. Za hodinu odchádzalo asi šesťdesiat až sto otestovaných, v škole sa pritom testovalo na dvoch miestach. Ešte horšia bola situácia s čakaním na Budovateľskej ulici, kde sa testovalo takisto v škole. Niektorí čakali aj tri a pol hodiny.

Podľa policajtov sa nevyskytol žiadny incident a testovanie prebiehalo v poriadku. „V ľuďoch však cítiť nervozitu,“ povedal nám policajt pri bráne. Všimli sme si to aj my, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie