Denník N

Testovanie, deň prvý: samosprávy s vojakmi a so zdravotníkmi zachránili vládny projekt, v mestách sa aj tak čakalo dlho

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa ministerstva obrany sa počas soboty otestovalo viac ako milión ľudí. Presné výsledky sú zatiaľ len za dopoludnie, pozitívne vyšiel test necelému percentu testovaných.

Facebookový profil premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) počas soboty zaplavili veselé smajlíky, srdiečka a prúd optimistických statusov.

„Ste úžasní“ či „One time na Orave a v Bardejove, next time na celom Slovensku“, prihováral sa predseda vlády s narážkou na svoje virálne video z nedávneho vystúpenia pred novinármi v Bruseli.

Aj napriek do poslednej chvíle pretrvávajúcej neistote, nedostatku zdravotníkov či zmätkom s formulármi neskončil prvý deň plošného testovania fiaskom. Starostovia a primátori, vojaci, dobrovoľníci a tisícky zdravotníkov svojím nasadením z veľkej časti dobehli to, čo počas príprav nestihla a možno aj zanedbala vláda.

Ministerstvo obrany podvečer informovalo, že odberové tímy otestovali určite oveľa viac ako milión ľudí. Presné čísla sú za dopoludnie: do dvanástej na obed sa prišlo dať testovať celkovo 828 518 ľudí, z ktorých pozitívny test malo 7947 osôb, čiže ani nie percento.

Video: Autobus, školský dvor aj historické námestie: kde všade testujú na covid-19 (autorka: Martina Koník)

Dlhé rady a kolóny v mestách

Ešte ráno hneď po siedmej to vyzeralo všelijako. Aj keď sa úradom postupne darilo obsadzovať odberné miesta zdravotníkmi, ešte o ôsmej ráno, hodinu po oficiálnom začiatku testovania, bolo podľa ministra obrany Jaroslava Naďa funkčných len deväť z desiatich odberových tímov.

Niekde to bolo lepšie, inde horšie, v každom prípade sa vo väčších mestách tvorili rady so stovkami čakajúcich. Najhoršie boli na tom drive-in miesta, ktoré niektoré mestá vytvorili na odbery priamo z auta. Doprava v ich okolí skolabovala, ľudia čakali dlhé hodiny, vznikali konflikty.

„Drajvom sa vyhnite, aktuálne odhady sú na 25 hodín čakania, ak ste na konci radu. Polícia zrejme čoskoro zamedzí ďalším autám pridávať sa do kolón,“ varoval počas soboty Bratislavčanov starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren. Podobné to bolo v Nitre.

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Rozložiť nápor na odberné miesta sa snažili mnohé iniciatívy, ktoré ľudí cez sociálne siete informovali, ako dlho sa čaká. Slúžila na to napríklad stránka Somvrade.sk, ale aj ďalšie, vďaka ktorým si ľudia mohli situáciu kontrolovať cez webkamery. Príkladom môže byť stránka Kolkojetamludi.sk, ktorá pomáhala ľuďom v Senickom okrese.

Záujemcov o testovanie usmerňovali aj samosprávy, mesto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie