Denník N

Odsúdili ho za vraždu, vo väzení takmer zomrel. Ron Lyle potom trápil Muhammada Aliho

V inej ére by bol možno najlepším boxerom planéty. Ron Lyle sa však na vrchol dostal presne v období, keď boxu dominovali veľké legendy.

O prvenstvo súperila najmä trojica Muhammad Ali, Joe Frazier a George Foreman. „Divízia ťažkej váhy bola vtedy vojnovou zónou,“ píše expert Frank Lotierzo pre portál HannibalBoxing. „Lyle sa dokázal biť a udierať. Bol ideálnym zabijakom, akého ťažká váha vždy chcela, a obzvlášť to platí dnes,“ dodal.

Jeho profesionálna kariéra pritom trvala prakticky iba deväť rokov. Začal totiž iba dva mesiace pred svojimi tridsiatymi narodeninami. Stihol však v roku 1975 vyzvať Aliho a o rok neskôr mlátil Foremana tak, ako sa to nepodarilo ani Alimu. V oboch legendárnych zápasoch však prehral.

„Dokážu to iba niektorí chlapi. Ron Lyle bol bojovník, ktorý vás udrel tak silno, že vás to ani nebolelo. To sa mi nikdy pri nikom inom nestalo,“ spomínal Foreman.

Ten bol v zápase favoritom, ale na víťazstvo sa poriadne natrápil. Išlo o jeden z najlepších duelov v histórii ťažkej váhy. Ani jeden z nich sa nespoliehal na defenzívu a Lyle ho dokázal v štvrtom kole dvakrát poslať na podlahu ringu. Napriek „knockdownom“ však nakoniec nevyhral.

Legenda z väzenia

Lyla obdivovali nielen pre skvelé zápasy, ale aj pre jeho životný príbeh. Vyrastal v Ohiu ako tretie z devätnástich detí. Keď otec dostal prácu pieskovača na leteckej základni, presťahovali sa do Colorada. Bývali v chudobnej štvrti, prevažne afroamerickej.

Lyle ani nedokončil strednú školu a dostal sa k organizovanému zločinu. Keď mal devätnásť, odsúdili ho za vraždu 21-ročného Douglasa Byrda, člena súperiaceho gangu.

Bránil sa, že Byrd ho predtým napadol olovenou rúrou. Podľa súdu sa však dopustil vraždy druhého stupňa a dostal pätnásť až dvadsaťpäť rokov za mrežami.

Neskôr v rôznych rozhovoroch opakoval, že on Byrda nezabil a väzením iba kryl niekoho iného. Nebol to vraj on, kto stlačil spúšť.

Pre Denver Post pred jedenástimi rokmi vysvetľoval: „Boli sme v tom všetci spolu, do (vraždy) som sa zapojil aj ja.“ Na otázku, či by nedostal nižší trest, keby odhalil komplicov, odpovedal: „Áno, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie