Denník N

Najväčšie riziko teraz je, že Matovič podľahne pocitu víťazstva

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 1. 11. o 12.13: Je nerozumné uvoľňovať po víkende obmedzenia pohybu.

Po dvoch dňoch testovania ešte plošné testovanie nemôžeme vyhlásiť za víťazstvo. Prvé zistenia sú však jasné a treba uznať, že akcia sa vydarila lepšie, než by väčšina očakávala. Tu je prvých päť postrehov:

1. Štát sa vie vypnúť do výkonu

Ešte v piatok hovorili generáli, prezidentka, primátori a starostovia, lekárske odbory a mnohí ďalší múdri a informovaní ľudia, že sa to nedá. Hanba a debakel sa však nekonali. Premiér Matovič môže ruky bozkávať lekárom, zdravotníkom, vojakom, policajtom, dobrovoľníkom a výrazne najmä mestám a obciam. A to si ešte predstavte, že by do príprav zapojil prezidentku a nerobil taký zmätok a neurážal každého, kto sa snažil upozorniť na nedostatky a nejasnosti.

2. Netestujem sa kvôli Matovičovi

Svoje dve hodiny pred testovacím autobusom som nestál, aby som urobil radosť premiérovi. A ani zo strachu, že v pondelok nebudem môcť ísť do práce, i keď to je veľmi silný argument. Chcel som sa dať otestovať a spoločne s veľkou časťou obyvateľov zistiť, kto má v záujme zdravia a spoločnosti zostať doma, aby nevedome nešíril koronavírus. Otestovať milióny ľudí naraz dáva šancu, že sa zníži šírenie vírusu.

3. Čo bude teraz

Igor Matovič má tendenciu hovoriť o vylodení a víťazstvách. Jeho minister práce a maskáčov Milan Krajniak dokonca hovorí o druhom Slovenskom národnom povstaní. Na to je však ešte veľmi skoro. Vedci opakujú, že antigénové testy zachytia iba časť pozitívnych. Je výborné, že po víkende poznáme niekoľko desiatok tisíc takých. Ďalší však odišli z testov falošne negatívni a ďalší sa vôbec nešli testovať. Preto je nerozumné uvoľňovať obmedzenia pohybu.

4. Čísla

Igor Matovič nás zahrnie číslami. Za jeden víkend otestovali niekoľkonásobne viac ľudí ako za celé koronaobdobie dokopy. To však neznamená automaticky víťazstvo. O chybovosti antigénových testov som už písal, k tomu treba pripočítať riziko, že ľudia sa pri testovaní mohli aj nakaziť. A potom sú tu lekári a zdravotníci. Dva dni kvôli nám podávali obdivuhodný výkon. Koľko z nich bude zdravých a schopných byť v nemocnici aj v pondelok? Ako často to dokážu zopakovať?

5. Plošné testovanie nie je riešenie, ale môže pomôcť

Najväčšie riziko je v pocite víťazstva. Ani keby to organizoval Churchill, nebola by to definitívna rana nepriateľovi. Nič na tom nemení ani premiérov plán, že o týždeň bude testovanie pokračovať. Dnes už vieme, že sa to dá a nemusíme sa toho obávať, ale ani opakované testy nie sú naozajstným riešením a falošné uvoľnenie nálady a pravidiel môže byť nakoniec väčší problém ako víkendová náročná logistická operácia. Koronavírus tu zostáva a štát by mal naďalej robiť najmä nudné veci, ktoré premiéra nebavia: testovať PCR testami, trasovať kontakty pozitívnych, strážiť ohniská nákazy, nevyvolávať falošné nádeje a vynucovať si, aby ľudia dodržiavali pravidlá (ideálne rozumné a zrozumiteľné).

Ale smiať sa z tohto víkendu? Kto by to už dnes robil?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie