Denník N

V osadách očakávam po víkende desiatky lokalít s vysokým počtom infikovaných, hovorí expert

Andrej Belák. Zdroj - archív A. B.
Andrej Belák. Zdroj – archív A. B.

Minulý víkend bola na testovaní v Bardejovskom okrese až 90-percentná účasť vo vylúčených lokalitách. Podobnú očakávajú aj tento víkend.

Počas pilotného testovania minulý víkend mali pozitívne výsledky štyri percentá testovaných ľudí z chudobných komunít, čo je viac ako v ostatnej populácii. Expert Andrej Belák avizuje, že za sobotu sa zatiaľ v troch lokalitách ukázali vyššie počty infikovaných – v desiatkach na jednu komunitu. Ide o obce v Prešovskom a Košickom kraji.

Podľa Beláka testovanie ukáže podobne vysoké čísla aj v ďalších lokalitách a hrozí, že v karanténach ostanú desaťtisíce ľudí. Obce nebudú mať kapacitu postarať sa o pozitívnych ľudí. „Kto bude monitorovať, kto z týchto ľudí reálne dodržiava domáce karantény? Akým spôsobom sa to bude vymáhať?“ pýta sa Belák zo Slovenskej akadémie vied, ktorý pre organizáciu Zdravé regióny navrhol systém zbierania dát o covide-19.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • ako stúpajú úmrtia vo vylúčených lokalitách len za október;
  • prečo obce možno nezvládnu to, čo nastane v osadách po víkende;
  • prečo počas leta nevznikol plán pre vylúčené lokality;
  • prečo zlyhala skupina okolo Petra Polláka, ktorá na jar riešila osady.

Dnes sa testovali aj ľudia z vylúčených lokalít. Zdá sa, že to prebehlo celkom bez problémov. Je to tak? 

Účasť bola vo väčšine lokalít veľmi vysoká – podobne ako pred týždňom v Bardejovskom okrese. Dobre zapracovali samosprávy, vojaci aj terénni pracovníci. Zdravé regióny zatiaľ v teréne nezaznamenali žiadnu snahu vyhýbať sa týmto testom. Na druhej strane, mám obavy, pretože vo viacerých lokalitách vyskočili aj zhluky prípadov. Bojím sa, ako na to budú reagovať samosprávy a RÚVZ.

Prečo? 

Je tu skúsenosť, že keď sa objaví viac prípadov naraz, siahajú hneď po komunitných karanténach, a to bez toho, že by boli nachystané kapacity a logistický plán, ako ľudí čím skôr pretestovať, pooddeľovať chorých od zdravých a zabezpečiť pre izolovaných humanitárnu podporu.

Aká bola účasť na testovaní v sobotu? 

Presnejšie čísla budú mať Zdravé regióny až v pondelok. V Bardejovskom okrese však bola veľmi dobrá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie