Denník N

Kostoly budú čoskoro prázdne. Oveľa skôr ako som dúfala, vraví organizátorka poľských protestov

Organizátorka celopoľských protestov Marta Lempartová. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Organizátorka celopoľských protestov Marta Lempartová. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

V Poľsku už vyše týždňa protestujú na uliciach desaťtisíce ľudí. V piatok, keď sa vo Varšave očakávala ďalšia masová demonštrácia a mesto strážila polícia s vojakmi, sme sa rozprávali s Martou Lempartovou, ktorá je jednou z hlavných tvári masívnych protestov.

Lempartová spoluzakladala organizáciu Celopoľský štrajk žien (Ogólnopolski Strajk Kobiet) a už v roku 2016 organizovala protesty proti zákonom na zákaz potratov. Vláda pod vedením strany Právo a spravodlivosť vtedy nakoniec ustúpila.

Dnes spolu s desiatkou ďalších ľudí koordinuje protivládne protesty státisícov ľudí po celom Poľsku a zároveň pripravuje ich program – štrajky, blokády, demonštrácie – na ďalšie dni.

Varšavou pochodovalo stotisíc ľudí, pravicoví radikáli púšťali z megafónov detský plač
Autor: Tomáš Forró

So štrajkmi a protestmi máte od roku 2016 už veľa skúseností. V čom je to tentoraz iné, teda okrem veľkosti súčasných protestov?

Zásadný rozdiel je vo veku ľudí, ktorí protestujú. Sú veľmi mladí, o dvadsať rokov mladší než ja, mnohí, naozaj mnohí z nich. Myslím, že to nie je len generačná otázka, ale aj otázka alebo skôr následok pandémie. Oni protestujú – aspoň čiastočne – aj preto, lebo vedia, že tí starší počas pandémie musia zostať doma, keďže sú ohrozenou skupinou. Je to trochu aj akási medzigeneračná solidarita.

Zároveň to vnímam aj tak, že pre mladých bola táto vláda len stupídnou vládou, ale teraz všetci vidia, že nie je len hlúpa, ale aj nebezpečná.

Vo štvrtok bol zverejnený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie