Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O dôvodoch, prečo by pravicoví Američania, ktorí chcú zabrániť nástupu extrémnej ľavice, nemali voliť Trumpa 

Demonštranti v americkom Portlande. Foto - TASR/AP
Demonštranti v americkom Portlande. Foto – TASR/AP

V Amerike je skôr pravidlom než výnimkou, že verejná mienka sa v hodnotových otázkach obracia proti aktuálnemu prezidentovi.

Yascha Mounk je jedným z najrešpektovanejších politických komentátorov v Amerike, má liberálne postoje, pre ktoré ho americká ľavica neznáša možno ešte viac ako konzervatívci. V tomto komentári pre mesačník The Atlantic, zrejme poslednom pred prezidentskými voľbami, odkazuje svojim konzervatívnym kolegom, že ak sa obávajú víťazstva Joea Bidena a posilnenia extrémnej ľavice, sú na omyle. Práve naopak – voľbou Donalda Trumpa posilnia americkú ľavicu oveľa viac. Mounkove argumenty sú zaujímavé aj pre slovenských konzervatívcov, ktorí vidia v Trumpovi bariéru proti „progresívcom“.

Mounk neskrýva, že aj jeho irituje extrémna ľavica, ktorá sa v mene svojich ideí snaží zavádzať cenzúru na amerických univerzitách a na sociálnych sieťach; vôbec sa mu nepáči ani to, že pravdepodobný budúci starosta Portlandu vo svojej kampani oslavuje „masových vrahov, ako boli Che Guevara a Mao“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie