Denník N

Opakovať antigénové testovanie má zmysel len v regiónoch

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na Slovensku máme podstatne viac infikovaných ľudí, ako odhalili a odhalia antigénové testy.

Autor je lekár

V súvislosti s prvými výsledkami z plošného testovania pokladám za potrebné verejnosti zdôrazniť:

Je obdivuhodné, čo samosprávy a bežní ľudia dokázali.

Keďže teploty týchto dní sú pomerne nízke, upozorňujem: chemická reakcia, ktorá je podstatou testu, musí prebiehať pri teplote, ktorú udáva výrobca testu (napríklad pri Panbio COVID-19 Ag Abbott je to 15 – 30 °C). Je preto potrebné, aby sme túto teplotu súprav pri testovaní dodržali, inak hrozia nesprávne výsledky testov.

Na Slovensku máme podstatne viac infikovaných ľudí, ako odhalili a odhalia antigénové testy pri plošnom testovaní. Preto vystríham pred nesprávnymi a nebezpečnými závermi z tohto testovania.

Zdôrazňujem, že váš negatívny výsledok antigénového testu neznamená, že nemôžete byť infekčný alebo že je isté, že nemôžete šíriť infekciu. Preto je aj pri negatívnom antigénnom teste potrebné ďalej dodržiavať hygienické opatrenia. Váš negatívny výsledok antigénového testu neznamená, že môžete ísť na návštevy alebo že vás sa protiepidemické opatrenia netýkajú.

Rovnako je nebezpečné, ak by sme nadobudli pocit, že ak sa vo vašej obci či kraji našlo len pár pozitívnych, riziko infikovania sa je tu už malé (že sa tam nemôžete nakaziť). Aj v týchto lokalitách je nevyhnutné ďalej dodržiavať protiepidemické opatrenia.

Antigénové testovanie je výborné riešenie, ak ho použijeme lokálne (vytypované regióny) a súčasne opakovane (2-3x týždenne). Celoštátne testovanie však nemá zmysel opakovať.

Podľa informácií v posledných dňoch sa ukazuje, že priemer prírastkov nových prípadov vďaka prijatým opatreniam klesá, čo je dobrá správa. Opatrenia boli zo strany štátu dobre navrhnuté, ale uskutočnili ich občania, čo je najdôležitejšie. Chcem teda zdôrazniť, aby sme nepoľavovali v našom správaní a obozretnosti.

Rúška (momentálne vhodnejšie respirátory), odstup, hygiena rúk, časté vetranie priestorov a obmedzenie kontaktov na najbližších je cesta ku slobode.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Plošné testovanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie