Denník N

Matovičova pasca

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér nám nastavil morálnu pascu, z ktorej sa nedá uniknúť.

Bolo plošné testovanie správne či nesprávne? Nechcem na to mať názor. Rozhodol som sa ho nemať preto, lebo je to jediný spôsob, ako uniknúť z pasce, ktorú nám všetkým nastavil premiér Igor Matovič, keď urobil z testovania morálny imperatív.

Dvojdňová mobilizácia slovenskej spoločnosti bola nepochybne jeho úspechom, lebo milióny ľudí nastavili premiérovi svoje nosy. Už nezáleží na tom, že mnohí stáli hodiny v rade len preto, lebo potrebovali ten papier, aby smeli ísť zajtra do práce. Ak si raz necháte pošparchať v nose, je logické, že presvedčíte sám seba, že ste obetovali svoj čas a nos pre správnu vec.

A potlačíte otázku, ktorá sa vám tisne na jazyk: je možné, aby toľko energie a dobre mysleného úsilia dobrovoľníkov, zdravotníkov a úradníkov samosprávy bolo vynaložených na úplnú somarinu? Odpoveď je totiž krutá: áno, je to možné. Dejiny sú plné takýchto masových nezmyslov.

Démon súhlasu

Keď sa rozhodnete nemať názor, umožní vám to zazrieť Matovičovu pascu: uniesol plošné testovanie z prirodzeného územia vedy na fiktívne územie morálky. Vyhlásil, že masové testy zachraňujú životy, čím každého, kto by ich spochybnil, postavil do roly potenciálneho vraha. Z takejto pasce niet úniku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Plošné testovanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie