Denník N

Brala mi dcéru z rúk a hovorila, že malá ju má radšej ako mňa – babička vždy nemusí byť ako od Němcovej

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Tí, čo si neuznajú chyby pri výchove vlastných detí, ich môžu opakovať aj ako starí rodičia.

Máme zaužívané, že dieťa, ktoré má štyroch žijúcich starých rodičov, má veľké šťastie. Často to tak naozaj je. Hlavne rodičia mladších detí vnímajú starých rodičov nielen ako ďalších dôležitých ľudí pre emocionálny vývoj svojich potomkov či pre udržovanie rodinných vzťahov, ako pomoc pri strážení alebo rozvážaní či ako zdroj rád. Sú rodiny, ktoré by bez pravidelnej pomoci starých rodičov fungovali len s veľkými ťažkosťami. A mnohí už dávno dospelí ľudia často spomínajú na starých rodičov len v tom najlepšom.

Nie vždy sú však vzťahy medzi starými rodičmi a rodinami ich detí pekné a obohacujúce. Občas to škrípe všade, to je normálne, ale existujú aj prípady, keď konflikty prekročia únosnú mieru.

Čo ty vieš

44-ročná Zuzana má 15-ročnú dcéru a 12-ročného syna. Po narodení dcéry bola podobne ako mnohé prvorodičky vystrašená, ubolená, mala pocit, že nič nevie a že určite niečo pokazí.

„To, že bola na blízku moja mama, bolo výborné. Pomáhala mi, dávala mi rady, vždy prišla ochotne kočíkovať, varila mi. Vtedy ešte pracovala a jej prvá cesta z práce neviedla domov, ale k nám. Takto to bolo prvý rok. Potom sme sa s manželom dohodli, že pôjdem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie