Denník N

Ako môže Trump vyhrať voľby. Šance má nižšie ako v roku 2016, cesta vedie cez juh a Pensylvániu

Prezident musí vyhrať kľúčové štáty na juhu a Pensylvániu, kde sa môžu hlasy rátať dlho.

Ak by sme sa pozreli iba na prieskumy, málokto bol v posledných 30 rokoch takým favoritom amerických prezidentských volieb, akým je tento rok demokratický kandidát Joe Biden. Na celonárodnej úrovni mal tri dni pred volebným dňom náskok 8,6 percentuálneho bodu.

Ako si všíma analytický portál Fivethirtyeight, naposledy mal vyšší náskok Bill Clinton v roku 1996. Prieskumy na celonárodnej úrovni sa pomýlili najviac v roku 1980, keď Ronalda Reagana podcenili o 7 percentuálnych bodov, hoci to vtedy nezmenilo výsledok.

Pri takýchto číslach je veľmi pravdepodobné až takmer isté, že Biden, podobne ako Hillary Clintonová pred štyrmi rokmi, vyhrá celkové hlasovanie, takzvaný popular vote.

Americké voľby sa však vyhrávajú v jednotlivých štátoch a kandidát potrebuje získať dohromady 270 voliteľov. To dáva Trumpovi stále šancu, že zostane v Bielom dome ďalšie štyri roky.

Cesta k tomu nie je úplne otvorená, no ani nepredstaviteľná. Skúsime si rozobrať, ktoré štáty potrebuje Trump na víťazstvo v utorkových voľbách.

Isté štáty

Už teraz vieme povedať, že je jasné, ako bude väčšina amerických štátov voliť. Keďže víťaz v nich berie všetkých voliteľov, dá sa do veľkej miery povedať, že napríklad Kalifornia bude stáť za Bidenom a Mississippi za Trumpom.

Štáty, kde by výsledky mali byť jasné. Zdroj – RealClearPolitics

Medzi týmito istými štátmi sú aj niektoré štáty, ktoré ešte pred pár rokmi boli nerozhodné. Napríklad Virgínia či Colorado, ktoré sa stali viac demokratickými. Taktiež sa očakáva, že Biden vyhrá v New Hampshire.

Rozhodne sa tak v týchto štrnástich štátoch a kongresových obvodoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie