Denník N

Trump a trhliny v americkom volebnom systéme

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak berieme do úvahy, že rozdiely v hlasoch sú pri americkom systéme dvoch strán malé, tak volebné machinácie majú na výsledok zásadný vplyv.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

Ak americké voľby prebehnú pokojne, bude to zázrak. Nielen Trump, ale aj časť republikánov, hlavne v mocenských pozíciách republikánmi ovládaných štátov, má pripravené rôzne scenáre. A verte, že sa nebudú štítiť ničoho: po tom, čo republikánsku stranu ovládli náboženskí fanatici a autoritári, využijú všetky prostriedky, aby sa udržali pri moci.

Americký volebný systém sám osebe umožňuje neuveriteľné machinácie, ktoré sú napokon známe aj z minulosti. Najznámejším fenoménom je takzvaný gerrymandering: úprava hraníc jednotlivých volebných obvodov podľa toho, ako to vyhovuje práve vládnucej strane. Celý volebný proces totiž upravujú jednotlivé štáty USA a v každom je iný systém.

Navyše, parlament môže meniť volebné pravidlá skoro ľubovoľne: neexistuje totiž federálny volebný zákon, ktorý by upravoval pravidlá jednotne.

Republikáni dlhodobo vykazujú veľmi malé sympatie k univerzálnemu volebnému právu a vypracovali detailnú stratégiu na potláčanie volebného práva – samozrejme tak, aby to zasiahlo negatívne vždy demokratov.

Ide o praktiky, ktoré si my tu v Európe v podstate ani nevieme predstaviť:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie