Denník N

Tenista Gombos už zdoláva svetových hráčov: Domino Hrbatý má hádam pravdu, že ma čaká päť najlepších rokov

Gombos na prvom tréningu po uvoľnení opatrení na jar 2020. Foto - TASR
Gombos na prvom tréningu po uvoľnení opatrení na jar 2020. Foto – TASR

Tohtoročná tenisová sezóna bola nezvyčajná, napriek tomu v nej dokázal poraziť výborných hráčov a dosiahol aj svoje kariérne maximum na grandslamovom turnaji v Paríži.

V tom istom meste sa Norbertovi Gombosovi darí aj na prestížnom turnaji Masters 1000, ktorý prebieha tento týždeň. Slovák zvládol kvalifikáciu a v prvom kole hlavnej súťaže vyhral nad Talianom Marcom Cecchinatom 6:2, 7:6 (2). Teraz ho čaká zápas s ôsmym nasadeným Davidom Goffinom z Belgicka.

S Gombosom sme sa rozprávali ešte pred začiatkom tohto turnaja. Hovorí aj o tom:

  • ako trávil voľný čas počas jarnej karantény;
  • aký rozdiel bol v takzvaných bublinách v New Yorku a Paríži;
  • či o tom, ako sa zmenil jeho pohľad na tenis, čoho výsledkom sú zlepšené výkony v zápasoch.

Na Roland Garros ste organizátorov kritizovali, dosiahli ste však na ňom svoj najlepší výsledok na grandslamovom turnaji. Postupne ste zdolali Bornu Ćorića, Jurija Rodionova a prehrali ste až s Diegom Schwartzmanom. Ako spätne hodnotíte svoje výkony?

Po návrate z Ameriky som musel putovať do karantény, takže som nestihol kvalifikáciu v Ríme, dosť ma to mrzelo. Chcel som stihnúť aspoň jeden turnaj na antuke pred Roland Garros. S trénerom sme sa sústredili na tréning s novým typom loptičiek, ktoré sa používali v Paríži. Opatrenia boli v Paríži o niečo horšie než v New Yorku, napriek tomu som však uhral svoj najlepší grandslamový výsledok. Hral som veľmi dobre, vedel som sa prispôsobiť náročným podmienkam. Vonku bolo zima, pršalo, fúkal silný vietor. Napriek tomu som dokázal poraziť dobrých hráčov a môžem povedať, že išlo o najkrajšie momenty mojej doterajšej kariéry. Ukázalo sa, že tvrdá práca sa vypláca a ja môžem svoju hru stále posúvať dopredu.

Rovnako ako v New Yorku na US Open aj v Paríži ste museli dodržiavať prísne podmienky týkajúce sa presunov na zápasy, stravovania či tréningov. Vnímali ste nejaké rozdiely medzi organizáciou jednotlivých turnajov?

Bublina v New Yorku bola bezchybná, čo sa o Paríži povedať nedá. Bývali sme v hoteli, v ktorom boli ubytovaní aj bežní ľudia, turisti. Bolo to trošku nekomfortné. Na testy sme čakali dlho, výsledky niektorých z nich sa dokonca zamenili a vznikol chaos. Pri čakaní na výsledok testu nám do izby nosili studené jedlo. Chýbala pitná voda, dostali sme jednu pollitrovú fľašu denne. Bola to zlá skúsenosť, ale len čo sme dostali výsledok testu a mohli ísť von, bolo to lepšie.

Dominik Hrbatý o vás povedal, že vaša hra do seba zapadla a máte pred sebou päť najlepších tenisových rokov. Myslíte si to aj vy? Prečo to prišlo práve teraz?

Verím, že Domino má pravdu a že sa jeho slová splnia. Mám okolo seba vynikajúci tím, výborného tenisového trénera, najlepšieho kondičného trénera, akého som doteraz mal, ktorý vie presne, kedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Rozhovory

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie