Denník N

Medvede riskujú na cestách život a ohrozujú dopravu, chýbajú im priechody

Zrazený medveď na ceste I/18. Foto – Tomáš Flajs
Zrazený medveď na ceste I/18. Foto – Tomáš Flajs

Na Slovensku sú len tri ekodukty ponad diaľnice, chýbajú zelené mosty nad cestami prvej triedy aj železnicou. Za minulý rok spôsobili zvieratá takmer sto dopravných nehôd, zahynulo pri nich osemnásť medveďov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V minulom roku zahynulo na Slovensku pri dopravných kolíziách 18 medveďov. Dlhodobý výskum za roky 2007 až 2019 eviduje 78 medveďov usmrtených na cestách a 49 medveďov na železniciach. Najviac ich zomiera koncom leta a na jeseň v období vykrmovania pred zimným spánkom.

Pod kolesami áut hynú nielen medvede, ale aj vlky, vysoká zver a ďalšie živočíchy. Polícia zaznamenala vlani 99 nehôd, pri ktorých išlo o zrážku so zverou. 44 osôb sa pri nich zranilo ľahko, štyria ľudia ťažko. Podľa štatistík ministerstva dopravy zomrelo po zrážke so zvieraťom od roku 1997 osemnásť ľudí.

Riaditeľ Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš ukazuje na údolie Váhu pod Malou Fatrou. S diaľnicou, so železnicou a s cestou prvej triedy predstavuje pre medvede veľkú prekážku. Foto – Soňa Mäkká

Cesty, ktorými zvieratá putujú, sa nazývajú migračné koridory. Časť z nich už odborníci poznajú, ďalšie v súčasnosti mapujú. Už teraz je však jasné, že zvieratá nemajú dostatok možností, ako prekonávať cesty a železnice. Medvede navyše neprejdú akýmkoľvek priepustom alebo popod malý most tak ako menšie živočíchy. „Potrebujú buď zelený most, alebo dostatočne vysokú estakádu,“ hovorí odborník na šelmy Michal Kalaš, riaditeľ Národného parku Malá Fatra.

Najviac medveďov podľa neho zomiera v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Medvede

Slovensko

Teraz najčítanejšie