Denník N

Covid je už najčastejšou príčinou úmrtí, odkladáme aj onkologické operácie, vraví šéf českých lekárov

Prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek. Foto - Deník N/Gabriel Kuchta
Prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Prezident Českej lekárskej komory Milan Kubek patrí medzi zástancov najtvrdšej formy lockdownu.

Argumentuje tým, že počty zomrelých sú už príliš vysoké a o pár týždňov môžu v Česku zbytočne umierať aj ľudia, ktorí sa koronavírusom nenakazili.

„Nemocnice začínajú odkladať aj onkologické operácie. Hrozí, že sa zvýšia počty zomrelých, ktorí sa nedostali k akútnej starostlivosti,“ hovorí Kubek v rozhovore pre český Deník N.

Nový český minister zdravotníctva Jan Blatný nie je medzi odbornou verejnosťou príliš známy. Vy ste sa s ním už stretli?

Nie, zatiaľ som nemal možnosť sa s ním spoznať. Ale dúfam, že keď už sme museli v takto kritickej dobe vymeniť ministra, že to súčasnú situáciu nepoznamená.

Kedy budete mať s ministrom schôdzku?

Chcem sa s ním zísť čo najskôr a odovzdať mu žiadosť, aby boli s okamžitou platnosťou zavedené prísnejšie protiepidemické opatrenia. Existujúce nefungujú a zdravotníctvo je pred kolapsom. Za minulý týždeň zomrelo na koronavírus 790 ľudí. Tento týždeň to bude asi viac ako tisíc mŕtvych, pretože len v utorok zomrelo 159 ľudí.

(Rozhovor sa uskutočnil v piatok, minulý týždeň v Česku koronavírusu napokon podľahlo 1184 ľudí – pozn. red.)

Covid-19 je už v súčasnosti najčastejšou príčinou úmrtí v Českej republike. Už predstihol aj kardiovaskulárne choroby, ktorým podľahne v priemere 140 ľudí denne. Na všetky druhy rakoviny zomiera každý deň 75 ľudí.

Nového ministra by som chcel požiadať, aby buchol päsťou do stola a povedal, že takto to ďalej nejde. Musí presvedčiť ostatných kolegov vo vláde a predovšetkým premiéra Babiša o tom, že je potrebné niečo zásadné urobiť.

Búchať do stola, zdá sa, minister nebude. Na tlačovke po svojom nástupe do funkcie povedal, že od neho slovo „pritvrdiť“ počuť nebudeme.

Naozaj nie je na čo čakať. V momente, keď sa nemocnice zahltia, budú ľudia umierať na choroby, ktoré by za normálnych okolností boli riešiteľné.

Máte tým na mysli napríklad vyššie úmrtia na rakovinu? Riaditeľ Krajskej nemocnice v Liberci priznal, že tamojší lekári už musia odkladať aj onkologické operácie.

Riaditeľ libereckej nemocnice mal odvahu to povedať nahlas. Je však takmer isté, že toto sa deje aj v mnohých iných zariadeniach, akurát sa o tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie