Denník N

Lockdown nás odsúdil na úplnú samotu, nežijeme, len prežívame, hovoria single ľudia

Foto - pixabay
Foto – pixabay

„Pripadáme si ako vo väzení,“ napísali nám ľudia, ktorí reagovali na našu výzvu, aby opísali, ako zvládajú sociálnu izoláciu. Výskumy ukazujú, že najhoršie ju znášajú mladí dospelí a hlavne nezadaní.

Keď sme sa našich predplatiteľov spýtali, ako zvládajú dôsledky sociálnej izolácie, čakali sme, že sa nám ozvú starší ľudia, ktorí patria medzi najohrozenejšie skupiny a od začiatku pandémie musia znášať aj najviac obmedzení. Prekvapilo nás preto, že nám odpovedali hlavne mladí. A všetci boli single.

Psychológovia nám potvrdili, že najťažšie dôsledky izolácie znášajú práve mladí dospelí do 30 rokov. Výskumy ukazujú, že mnohí z nich dnes pociťujú nervozitu, úzkosť, hnev a depresívne pocity. Každý tretí mladý človek zažíva osamelosť. Jedným z hlavných faktorov, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho života počas sociálnej izolácie, je podľa zistení výskumníkov aj to, či žijeme v partnerskom vzťahu.

„Závidím ľuďom, ktorí sa z práce vracajú domov k svojim milovaným, pretože ja sa vraciam len do prázdneho bytu, v ktorom ma nikto nečaká,“ napísala nám žena, ktorá je single. 

Jarmila Komadová: Môj byt sa stal mojím väzením

Mám 34 rokov, žijem v Poprade, pracujem ako pracovníčka výroby vo fabrike a popri tom externe študujem na hotelovej akadémii. Bývam sama v jednoizbovom byte, na ktorý mám hypotéku, som bezdetná a single.

Pred „koronaérou“ som žila veľmi aktívnym a spoločenským životom. Chodila som do práce, do školy, keďže veľa času trávim nad učením, každú svoju voľnú chvíľu som trávila vonku. Chodila som veľa na turistiku, do prírody, milujem cvičenie v posilňovni, tam som chodila päťkrát do týždňa. Mám rada relax v saune a vírivke, preto som každý mesiac navštevovala wellness. Stretávala som sa so svojimi priateľmi pri vínku, čapovanom pivku či dobrom jedle v obľúbených podnikoch, radi sme si zašli na dobrý film do kina či na koncert, a keďže som single, z času na čas som prijala pozvanie na rande od nejakého nápadníka. Keďže žijem sama, vyhľadávam spoločnosť ľudí. V Poprade som prisťahovaná a svoju rodinu mám na strednom Slovensku, kam som jazdila vždy na jeden víkend v mesiaci.

Covid nijakým spôsobom nezľahčujem, uvedomujem si vážnosť situácie a opatrenia ako rúška, odstupy a dezinfekcia sú určite potrebné. I keď lockdown veľmi zasiahol do života všetkých ľudí, trúfam si tvrdiť, že single ľudia, ktorí žijú sami, to majú omnoho ťažšie ako tí, ktorí žijú v spoločnej domácnosti so svojou rodinou.

Môj život sa obmedzil na chodenie do práce a do obchodu, inak čas trávim sama doma. Učenie máme dištančnou formou, chýbajú mi spolužiaci, s ktorými sme si predtým zašli po vyučovaní na kávu. Veľa času trávim telefonovaním so svojou rodinou a priateľmi, no osobný kontakt to v žiadnom prípade nenahradí. Najviac ma mrzí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Človek

Koronavírus

    Vzťahy

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Veda

    Teraz najčítanejšie