Denník N

Pred štyrmi rokmi by to nezvládol. Do Bieleho domu sa vracia Joe Biden (profil)

Joe Biden. Foto - TASR/AP
Joe Biden. Foto – TASR/AP

Keď sa pred viac ako piatimi rokmi rozhodovalo o tom, kto z demokratov bude kandidovať v prezidentských voľbách, Beau Biden bol na smrteľnej posteli. Najstarší syn amerického viceprezidenta, ktorý sa pomaly chystal na odchod z funkcie, svojho otca žiadal, aby pokračoval.

Joe Biden to zvažoval, hoci by to znamenalo, že bude súperiť s Hillary Clintonovou, ktorá mala veľkú šancu stať sa prvou ženou v Bielom dome. Biden sa napokon rozhodol, že dá na radu svojich priateľov, medzi ktorými bol aj Barack Obama. Nekandidoval. Namiesto toho svoju energiu venoval podpore Clintonovej.

Po tom, čo voľby vyhral Trump, viackrát priznal, že svoje rozhodnutie oľutoval.

„Rodina bola zlomená a ja som bol zlomený viac, ako som si myslel. Neviem, čo by som spravil, ak by mi niekto počas debaty povedal, že to robím kvôli môjmu synovi. Možno by som k nemu prišiel a nakopal by som ho,“ vravel neskôr pre New York Times.

Joe Biden a jeho syn Beau v roku 2009 v Bagdade. Foto – TASR/AP

Dnes už nemá zmysel špekulovať o tom, či by Biden Trumpa v roku 2016 porazil. O to viac, že tentoraz dostal šancu, aby to dokázal. Prešli síce len štyri roky, no voľby boli úplne iné.

Trump počas svojej vlády búral tradície aj pravidlá, Amerika je ešte polarizovanejšia a hlasovanie poznačila pandémia historických rozmerov.

Dnes je Trump tým, kto sa môže pýtať, čo by bolo, ak by neprišiel koronavírus alebo ak by v máji policajti nezabili Georgea Floyda.

Odpoveď je aj v tomto prípade rovnaká – špekulovať nemá zmysel. Trump prehral a do Bieleho domu prichádza najstarší prezident v histórii. Joe Biden o tri týždne oslávi 78 rokov a tentoraz v sídle prezidenta obsadí tú najdôležitejšiu kanceláriu. Bude to mať veľmi ťažké.

Návrat kariérneho politika

Trump pred štyrmi rokmi zvíťazil ako kandidát ľudu, outsider, ktorý prichádza do Washingtonu, aby „vysušil močiar“. V januári odtiaľ odíde bez toho, aby sa mu to podarilo, a vo funkcii ho nahradí muž, ktorý má tak blízko k establišmentu a americkej politickej elite, ako sa len dá.

Biden je v politike 50 rokov. Začínal na lokálnej úrovni, no už v roku 1972 vyhral voľby do senátu. Nastúpil doň ako 30-ročný a štát Delaware v ňom zastupoval tridsaťšesť rokov.

Potom sa pridal k víťaznej kampani Baracka Obamu a na osem rokov sa stal najbližším spolupracovníkom a priateľom prvého afroamerického prezidenta v histórii.

Obama ho dnes nazýva bratom a obdivuje jeho odolnosť a empatiu. Pomáhal mu počas kampane a radil sa s ním ešte predtým, ako Biden oznámil svoju kandidatúru.

Bývalý prezident mu vravel, že to nemusí robiť, no Biden mu odpovedal, že by si nikdy neodpustil, ak by znovu odmietol príležitosť poraziť Trumpa.

Barack Obama udelil na konci svojho funkčného obdobia Bidenovi Prezidentskú medailu, najvyššie civilné vyznamenanie v USA. Foto – TASR/AP

Počas víťaznej kampane mu pomohla aj empatia, ktorú spomína Obama. Biden sa snažil prihovárať ľuďom, ktorí počas pandémie trpeli, a nebál sa hovoriť ani o svojom smútku. Beau Biden nebol jediný člen rodiny, o ktorého novozvolený prezident prišiel.

Krátko predtým, ako mal prvýkrát nastúpiť do senátu, mala jeho prvá manželka dopravnú nehodu. V aute boli aj ich tri deti. Išli spolu kúpiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie