Denník N

Mám 70 a volím prvý raz: Môže byť Trump taký bezcitný? S ním sa Amerika nedá do poriadku

Judy Kosiková volila tento rok prvýkrát v živote. Foto - Washington Post/Heather Ainsworthová
Judy Kosiková volila tento rok prvýkrát v živote. Foto – Washington Post/Heather Ainsworthová

Píše Karen Hellerová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Američanka Judy Kosiková je rozvedená, má dve dospelé deti a milovaného deväťročného vnuka Judaha. „Mám len sedemdesiat, nie som ešte stará dáma,“ zvykne vravieť.

Dlhé roky pracovala ako administratívna pracovníčka na viacerých miestach – najlepšie sa paradoxne cítila na onkologickom oddelení v nemocnici – a pracovala aj ako asistentka zdravotnej sestry.

Judy je najstaršia zo siedmich súrodencov – meno každého z nich začína písmenom J. Ako írska katolíčka verí v Boha, pravidelne sa modlí, do kostola však nechodí.

Žije v Scrantone v Pensylvánii. „Som rada, keď vyzerám pekne,“ vraví. Okrem každodenných brušákov a dvíhania činiek si dáva záležať na tom, aby šla každých šesť týždňov ku kaderníčke.

Bola som hipisáčka

Sledovala všetky predvolebné diskusie. Na vonkajšiu stranu dverí svojho bytu prilepila svojpomocne vyrobený nápis Nemôžem dýchať na podporu zabitého Georgea Floyda.

V roku 2016 sa na prezidentských voľbách nezúčastnila. Ani v roku 2012. A vlastne ani na žiadnych predchádzajúcich… Prvýkrát mohla voliť v roku 1972, keď Richard Nixon porazil Georgea McGoverna. Nevolila.

„Väčšinu života som bola hipisáčka,“ vraví. „Vydala som sa, mala som deti, celý život som sa o voľby nezaujímala. Nemala som na to dôvod.“

Začiatkom októbra sa Judy rozhodla urobiť niečo, čo jej nikdy ani nenapadlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie