Denník N

Najvyššiu účasť na testovaní hlási západné Slovensko. V Galante sa na odberových miestach zapotili najviac, pretestovali 76 percent obyvateľov

V okrese Bratislava IV bola pozitivita testovania len 0,13 percenta.

Ministerstvo obrany zverejnilo aj počty testov, ktoré sa cez víkend urobili v jednotlivých okresoch. Môžeme sa z nich niečo dozvedieť o účasti na testovaní, respektíve o miere pretestovania v rôznych lokalitách Slovenska.

Údaje nie sú úplne presné, lebo časť ľudí za testovaním vycestovala do iného okresu.

Napríklad do Bratislavy sa v sobotu prišli na drive-in odberové miesta otestovať aj ľudia z okolitých okresov, kde sa z auta testovať nedalo.

Ľudia sa presúvali aj z veľkých miest

Zjavne sa dial aj opačný presun ľudí. Napríklad okres Malacky má v prepočte na počet obyvateľov pomerne vysokú účasť, až 73 percent. Je možné, že účasť navýšili Bratislavčania, ktorí sa tam vydali hľadať menej vyťažené odberové miesta.

V absolútnych číslach sa najmenej testov urobilo v okrese Medzilaborce, ani nie 7-tisíc. V prepočte na počet obyvateľov bola ale najnižšia účasť v okrese Prešov. Podľa údajov ministerstva obrany tam je pretestovanosť 48 percent.

Zaujímavé sú čísla za košické okresy. V okrese Košice-okolie žije 130-tisíc ľudí, no otestovať sa tam malo len 32-tisíc, čo by znamenalo extrémne nízku účasť. Na druhej strane, v okrese Košice IV sa urobilo o 20-tisíc testov viac, než je počet obyvateľov okresu. Extrémne vysokú účasť ukázal aj okres Košice III, kde je podiel testov na počte obyvateľov až 94 percent.

V Košiciach buď došlo pri testovaní k veľkej mobilite medzi okresmi, alebo ide o nejakú chybu v dátach. Z toho dôvodu sme účasť v mape spočítali za celé Košice spojené s okresom Košice-okolie.

Presuny medzi obcami a okresmi robili problémy v zásobovaní. Niektoré odberné miesta tak v sobotu poobede nemali dostatočný počet certifikátov, armáda, celkom oprávnene, nevedela takéto presuny obyvateľov odhadovať, keďže testovať sa dalo kdekoľvek bez ohľadu na bydlisko.

Len 0,13 percenta

Ministerstvo obrany nakoniec údaje za okresy sprístupnilo, vrátane okresov v rámci Bratislavy a Košíc. Prekvapí, že okres Bratislava IV zahŕňajúci mestské časti Devín, Devínska Nová Ves, Dúbravka, Karlova Ves, Lamač a Záhorská Bystrica mal podiel pozitívnych testov len 0,13 percent. Čo je bezprecedentne najmenej zo všetkých slovenských okresov. Spomedzi 63 857 testov dve čiarky ukázalo len 81.

Napríklad v Bratislave V (Petržalka, Jarovce, Rusovce a Čunovo) bolo 0,39 percenta pozitívnych, je to 268 ľudí. Petržalka je pritom najľudnatejšie slovenské sídlisko.

Najviac testov s dvoma čiarkami videli zdravotníci v okrese Čadca, až 1736. Tento okres je aktuálne podľa plošného testovania najviac premorený. Vysoké čísla vychádzali už aj v PCR testovaní.

Každopádne, kým v miere pretestovania sa Slovensko delí skôr na západ a východ, v miere premorení na sever a juh.

Naď: Nie sme štatistický úrad

Údaje o tom, koľko ľudí prišlo na testy v ktorom okrese, zverejnilo ministerstvo obrany v pondelok večer. Je otázne, koľko ďalších dát sa verejnosť po testovaní dozvie. Minister obrany Jaroslav Naď v pondelok večer uviedol, že nebudú poskytovať detailné údaje k plošnému testovaniu. „Nie sme štatistický úrad,“ povedal. Nemôžu podľa neho stratiť dva dni prepisovaním dát, keď plánujú druhé kolo testovania.

Údaje z prvého kola majú zatiaľ len na papieroch. Na odberných miestach ich administratívni členovia tímov písali ručne na papiere. Teraz ich prepisujú vojaci a ľudia z Národného centra zdravotníckych informácií do elektronickej podoby. A Ozbrojené sily okrem toho musia pripravovať druhú vlnu testovania. Po tom, ako budú údaje v systéme, majú sa papiere zničiť. Kedy sa tak stane, minister povedať zatiaľ nevedel.

Celkovo sa na plošnom testovaní zúčastnilo po oba dni viac 40-tisíc vojakov, policajtov, hasičov a záchranárov, zdravotníkov, príslušníkov finančnej správy a samosprávy a množstvo dobrovoľníkov. „Ozbrojené sily najazdili takmer 600-tisíc kilometrov, ktoré ešte budú narastať, nakoľko logistická časť operácie ešte prebieha,“ tvrdí ministerstvo obrany. Dnes sa mali napríklad postarať o odvoz odpadu po plošnom testovaní.

Využili viac ako 2-tisíc vozidiel, prepravili takmer päť ton materiálu. Počas prvého dňa, keď bol nápor na testovanie najväčší, bolo funkčných 4912 odberných miest, čo je 99,2 percenta. V nedeľu ich bolo menej – 4782, ale záujem o testovanie bol omnoho nižší.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie