Denník N

Po útokoch v centre Viedne hlásia štyri obete, zabitý útočník bol stúpencom Islamského štátu

Policajti strážia oblasť neďaleko viedenskej synagógy. Foto - tasr/ap
Policajti strážia oblasť neďaleko viedenskej synagógy. Foto – tasr/ap

Pri útokoch v centre Viedne zomreli štyria civilisti a jeden z útočníkov, ktorého polícia zastrelila. Zabitý útočník bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát. Oznámil to v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. „Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,“ dodal.

Streľba vyžiadala ďalších zranených na celkovo šiestich miestach v meste.

Hospitalizovaných bolo doteraz 15 ľudí, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na zdravotníkov.

Útočník, ktorého polícia zneškodnila, pravdepodobne nemal na sebe pás s výbušninami, ale skôr napodobeninu takéhoto pásu. Starosta Viedne Ludwig dodal, že sa to ešte prešetruje.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz označil večerné udalosti vo Viedni za „ohavný teroristický útok“, ktorý bol pripravený „veľmi profesionálne“ a útočníci boli veľmi dobre vyzbrojení. „Nikdy sa terorizmom nenecháme zastrašiť,“ dodal s tým, že Rakúsko momentálne zažíva „ťažké okamihy“.

Kancelár tiež uviedol, že dôležité miesta v metropole by mala chrániť armáda, aby sa polícia mohla sústrediť na protiteroristické operácie.

Kde došlo k útokom. Zdroj – orf

Hovorili o útoku na synagógu

Rakúske médiá informovali o útoku na synagógu, pri ktorom zomrel policajt a jeden z útočníkov. Polícia ani ministerstvo vnútra však doteraz nepotvrdili, že terčom útoku bol skutočne židovský svätostánok.

Podľa bulvárneho denníka Kronen Zeitung, ktorý o incidente informoval ako prvý, jeden z atentátnikov na sebe odpálil pás s výbušninami.

Niektoré rakúske médiá hovorili o troch až ôsmich obetiach, ale tieto správy neboli potvrdené.

Informácie o jednej obeti a 15 zranených potvrdila agentúre APA aj viedenská záchranná služba, podľa ktorej je však príliš skoro na to oznamovať konkrétne počty.

Foto – TASR/AP

Streľba z automatickej zbrane

Synagóga, ktorá bola podľa Kronen Zeitung cieľom útoku, sa nachádza v ulici Seitenstettengasse, v blízkosti stanice metra Schwedenplatz v centre rakúskej metropoly. APA uviedla, že podľa židovskej obce v Rakúsku v čase útoku v synagóge ani v priľahlých priestoroch patriacich židovskej obci nikto nebol.

Bezpečnostné zložky pokračujú vo veľkom zásahu. Oblasť okolo námestia Schwedenplatz je uzavretá, hromadná doprava prestala v reakcii na streľbu v centre mesta zastavovať v 1. obvode.

„Znelo to ako petardy,“ uviedol pre ORF očitý svedok, ktorý si neželal byť menovaný. „Potom som si všimol, že sú to výstrely. Videl som človeka, ktorý bežal po (ulici) Seitenstettengasse a strieľal z automatickej zbrane. Potom zabočil (…) smerom na (námestie) Schwedenplatz. Aj tam strieľal. Potom prišla polícia a strieľala.“

Podľa svedkov oslovených serverom oe24.at padlo „minimálne 50 výstrelov“.

Policajtka počas zásahu v centre Viedne. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok vo Viedni

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie