Denník N

Kocky sú v Amerike hodené 

Foto - TASR/AP, koláž N
Foto – TASR/AP, koláž N

Na Slovensku sme mali mečiarizmus, v Amerike majú trumpizmus.

Autor je sociológ, bývalý veľvyslanec v USA

Keď sa po dvanástich rokoch vládnutia končila éra prezidentov Ronalda Reagana (1980 – 1988) a Georgea Herberta Walkera Busha (1988 – 1992), Spojené štáty boli v lepšej zahraničnopolitickej kondícii. Aj celková medzinárodná situácia sa po skončení studenej vojny vyznačovala znížením napätia a rozširovaním priestoru slobody.

Priaznivá diagnóza však neplatila pre domáce ekonomické pomery: priepasť medzi bohatými a chudobnými sa zväčšila, sociálne problémy sa prehĺbili. Úspech kandidáta a budúceho prezidenta Billa Clintona sa teda opieral tak o objektívne skutočnosti ekonomickej povahy, o recesiu, ako aj o pocity rastúcej časti verejnosti, že krajina potrebuje spravodlivejšie usporiadanie.

Vo svojom inauguračnom prejave v januári 1993 Clinton hovoril o „tajomstve americkej obnovy“, o schopnosti a potrebe „znovuobjaviť Ameriku“, ako aj o konkrétnych krokoch jeho budúcej vlády na zlepšenie sociálneho postavenia miliónov Američanov, ktorí pracujú viac, ale zarábajú menej, na posilnenie rodín devastovaných vysokými nákladmi na zdravotnú starostlivosť, na otvorenie lepších vyhliadok pre desiatky miliónov detí z chudobných prostredí, ktoré nemajú šancu na dobré vzdelanie a dôstojnú životnú dráhu.

Inými očami sa na prebiehajúci vývoj pozeral historik Arthur Schlesinger Jr. vo svojej známej teórii o „cykloch v americkej histórii“. Po vláde republikánskych prezidentov, ktorí kládli dôraz na individualizmus a od neho odvodený výkon štátnej moci (ako hovoril Reagan, vláda nie je súčasťou riešenia problémov, vláda sama je problém, jej vplyv a kompetencie treba obmedziť), prišla zmena spoločenskej atmosféry – zvýšený záujem o celok, o komunitu, o obec, o širšie spoločenstvo.

Američania sú dnes zraniteľnejší

Po necelých tridsiatich rokoch od nástupu Clintona debaty o role vlády, o vzťahu medzi sociálnym štátom a trhom ožili nielen v teoretickej podobe, ale v dôsledku vplyvu epidémie korony aj vo veľmi pragmatickom vydaní. Na zmiernenie krízy federálna vláda investovala obrovské prostriedky a tento trend sa len tak skoro nepribrzdí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre

Teraz najčítanejšie