Denník N

Prestaňme si už klamať do očí

Bojom s korucpiou sa nevyriešia všetky problémy Slovenska.

Autor je poslancom Európskeho parlamentu za PS a podpredseda PS

Už priveľa rokov platí, že Slovensko sa rozvíja napriek, nie vďaka svojim vládam. Vzdelaní, pracovití ľudia, v odhodlaní uspieť a uskutočňovať svoje nápady, posúvajú krajinu dopredu. A štát, sledujúc ich úsilie z bezpečnej vzdialenosti, odmieta podať pomocnú ruku. A z času na čas i podloží nohu.

To je smutná realita, ktorú sledujeme aj dnes v priamom prenose. Pätnásť inovatívnych firiem, s pečiatkou od Európskej komisie, že stoja za podporu, počúva už mesiace prázdne reči o tom, ako im štát pomôže. A teraz, po mesiacoch sľubov, rokovaní, plánovania či vzatých úverov, štát, zosobnený vicepremiérkou Remišovou a vicepremiérom Sulíkom, pribehol a podložil pomyselnú nohu.

Top inovátorské firmy pripravujúce projekty s cieľom Slovensku pomôcť s prechodom na zelenú a digitálnu ekonomiku ostali v nezávideniahodnej situácii. Nedá sa čudovať, že viaceré z nich hovoria o možnom odchode zo Slovenska. To je strata, ktorú si nemôžeme dovoliť.

Prestaňme si už klamať do očí. Nie, bojom s korupciou sa nevyriešia všetky problémy Slovenska. Je len jedným z mnohých stavebných kameňov ďalšieho rozvoja. Avšak bez reálnej snahy naštartovať zelenú a digitálnu obnovu Slovenska, bez reformy vzdelávania, bez podpory startupov, inovácií a predovšetkým podpory a rozvoja ľudských kapacít priamo tu na Slovensku to nepôjde.

Nemáme čas a priestor na chyby. Ak chceme obstáť v globálnej súťaži, ak chceme dať ľuďom na Slovensku šancu na kvalitný život hodný európskej krajiny 21. storočia, musíme radikálne zmeniť svoje správanie.

Pripravme v pláne obnovy program pre akceleráciu, podporme rast firiem zameraných na zelené inovácie. Ako v digitále, tak energetike a priemysle. Spravme legislatívne zmeny, aby sme vytvorili podmienky a priestor nielen pre slovenské firmy, ale aj prilákanie zahraničných začínajúcich firiem.

Roky počúvame o tom, že nám odchádzajú mladí šikovní ľudia do zahraničia. Zastavme ich odliv, a čo viac, prilákajme nových zo zahraničia, aj mimo EÚ. Použime zdroje z fondu obnovy na financovanie akcelerátorov pre firmy, ako formou poradenstva, tak grantami, alebo aj cez štátny vstup do equity týchto firiem. Dobrým príkladom je už niekoľko rokov fungujúci štátny Slovak Investment Holding.

To priláka aj súkromný investičný kapitál. A štátu sa investícia vráti príjmami zo ziskov, či z prípadného predaja akcií týchto firiem po ich náraste. Vytvoríme tak silný základ pre moderný priemysel a informačné technológie, podporíme tvorbu pracovných miest. A ešte aj ochránime klímu.

Toto sú skutočné progresívne zelené riešenia, ktoré zabezpečia Slovensku udržateľný rozvoj. A presne také som navrhol aj v pripomienkach k plánu ministra financií. Budem veriť, že si ich vezme za svoje. V záujme nás všetkých.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie