Denník N

Gilles Simon zaútočil na Federerov mýtus. Tak veľmi sme chceli nových Rogerov, že nemáme žiadneho

Gilles Simon (vľavo) po zápase s Rogerom Federerom vo Wimbledone 2015. tasr/ap
Gilles Simon (vľavo) po zápase s Rogerom Federerom vo Wimbledone 2015. tasr/ap

Tenisu by pomohlo, keby viac hráčov priznalo nedokonalosť ako Švajčiar Stan Wawrinka.

Väčšina športových autobiografií otvorenosť len sľubuje. Zdá sa, že francúzsky tenista Gilles Simon bol úprimný naozaj.

Jeho kniha s názvom Šport, z ktorého zošaliete je na pultoch len pár dní, no citáty z nej už vzbudili pozornosť po celom svete. Francúz kontroverzné myšlienky zo svojej knihy vysvetlil v následných rozhovoroch.

Bývalý šiesty hráč sveta bol roky súperom Rogera Federera, Rafaela Nadala aj Novaka Djokovića a vo svojej knihe píše o všetkých troch.

Najpozoruhodnejšie pasáže sú o Federerovi. Simon si dovolil siahnuť na ikonu, ktorá podľa mnohých fanúšikov aj expertov robí všetko správne. Jednu celú kapitolu dokonca nazval Federerov mýtus.

Simon hovorí, čím Federer uškodil francúzskemu tenisu, aj prečo je Rafael Nadal podľa neho stále ako dieťa. Vyhlásil, že francúzskych tenistov brzdí ich mentalita, a vybral moment z posledného grandslamového finále, ktorý najviac pomohol ostatným hráčom.

Simon porazil Federera v prvých dvoch vzájomných zápasoch v roku 2008, keď bol Švajčiar na vrchole. Ďalších sedem duelov s ním už prehral.

„Prečo chceme vychovať nového Federera? Lebo sa na neho dobre pozerá? Lebo má štýl? Okej, ale mňa nezaujíma marketing, ja chcem vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie