Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O vplyve pandémie na pôrodnosť, keď v bohatých štátoch ženy odsúvajú tehotenstvo na neskôr

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Predstava, že počas lockdownu sa budú ľudia oddávať sexu z nedostatku inej zábavy, je mylná.

Vyvolá pandémia zvýšenú pôrodnosť alebo naopak? Ako kde, odpovedá týždenník The Economist a svoju veľkú analýzu naplnil mnohými zaujímavými štatistikami a konkrétnymi príbehmi.

Tak napríklad Allan Creed žije v africkej Ugande, pracuje v oblasti digitálneho marketingu a na jar počas lockdownu pozoroval zvýšenú aktivitu na webových zoznamkách. Lenže zároveň nastal problém, lebo obchody s antikoncepčnými pilulkami a kondómami boli zavreté. Výsledok je, že tri jeho kamarátky už sú neplánovane tehotné.

Naopak, v Singapure bola aj počas lockdownu antikoncepcia bežne dostupná a napriek snahe vlády podporiť pôrodnosť mnohí mladí ľudia odmietajú mať deti.

Zdá sa teda, že pandémia podporí trend, ktorý je tu už dlho: v bohatých štátoch sa bude rodiť ešte menej detí a v chudobných ešte viac. Napríklad v Japonsku, ktoré má dlhodobo demografický problém, klesol počet tehotenstiev od mája o 11 percent oproti minulému roku. Pandémia odrádza mladých ľudí od rodičovstva.

Naopak, v Indii, kde lockdown prinútil milióny ľudí utiecť z miest do rodných dedín, sa odrazu spojili manželské páry, ktoré sa vídali veľmi málo, lebo muži spravidla pracovali vo vzdialených mestách. To zrejme vyvolá baby boom v nasledujúcich mesiacoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie