Denník N

Pred druhým kolom testovania – snaha o triezvy pohľad

Konať rýchlo neznamená konať unáhlene a s ignoranciou k niektorým základným princípom demokratického právneho štátu.

K celoplošnému testovaniu sa už vyjadrili politici – vládni i opoziční, publicisti, epidemiológovia, matematici, lekári, biochemici, ekonómovia, právnici, sociológovia i psychológovia. Stále sa mi však zdá, že do celkom objektívneho a komplexného pohľadu niečo chýba, lebo každý komentátor na vec nazerá už akosi automaticky najmä z pohľadu svojho záujmu či svojej odbornosti. Snažím sa poskladať čriepky do súvislého obrazu.

Posúva sa význam pojmov

Ako ľudskoprávnik by som sa mal najprv vyjadriť k právnej stránke opatrení. Ale chápem, že vírus nečaká na komplexné právne analýzy ani rozhodnutia súdov, a rozumiem tomu, že treba konať rýchlo. Konať rýchlo však neznamená konať unáhlene a s ignoranciou k niektorým základným princípom demokratického právneho štátu. Niet priestoru ich tu rozoberať, preto spomeniem len ten kľúčový, ktorý je zakotvený v čl. 2 našej ústavy: „Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá.“

Lenže v ostatných týždňoch to v praxi vyzerá často naopak – štát prekračuje literu zákona, pričom občania sú nútení konať veci, dokonca pod hrozbou sankcií, ktoré zákon vyslovene neukladá. Príkladov je neúrekom, ale nebudem ich tu rozoberať, lebo to nie je primárnym cieľom tohto článku.

Posúva sa význam kľúčových pojmov, čo je z pohľadu právneho vedomia spoločnosti a dôvery občanov v štátne inštitúcie deštruktívne. Tí, ktorí pochybujú o zmysluplnosti opatrení, sú označovaní priam za nepriateľov štátu, vlastizradcov či dokonca potenciálnych vrahov. Zmazáva sa rozdiel medzi popieračmi vírusu, priaznivcami konšpiračných teórií, fašistami, politickými súpermi na jednej strane a odborníkmi, alebo aj obyčajnými ľuďmi, ktorí sa snažia s plnou zodpovednosťou poukazovať na úskalia, na strane druhej.

Posúva sa význam slova zodpovednosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plošné testovanie

Komentáre

Teraz najčítanejšie