Denník N

Na juhu bude „next time“ iba v okrese Dunajská Streda, kam prišli na test aj mnohí z Bratislavy

Foto - TASR
Foto – TASR

Regionálnych hygienikov neprekvapuje, že pomer nakazených bol v okrese Dunajská Streda vyšší ako celoštátne, ale vnímajú aj „testovací turizmus“.

Výsledky prvého kola celoplošného testovania rozdeľujú Slovensko na sever a juh s tým, že sa druhé kolo uskutoční väčšinou iba na severe. Výnimkou je okres Dunajská Streda, kde bol podiel pozitívne testovaných počas víkendu 0,96 percenta.

Okres má vyše 123-tisíc obyvateľov a záujem o testovanie bol vysoký: urobili 87 329 odberov, čo predstavuje účasť 70,9 percenta. Ešte vyššia účasť bola v okrese Galanta (75,6 percenta), tam však podiel pozitívnych testov dosiahol len 0,49 percenta.

Bolo veľa „turistov“

Miestni v okrese Dunajská Streda to vnímajú rôzne. Na sociálnych sieťach sa už ozývajú hlasy, ktoré hovoria o nespravodlivosti. Tamojší hygienici však upozorňujú, že výsledky testovania v podstate odzrkadľujú aktuálnu epidemickú situáciu v regióne. Regionálna hygienička Rozália Robotková Denníku N povedala, že ju neprekvapilo, že sa v okrese uskutoční aj druhé kolo testovania, pretože podobný epidemický vývoj sledujú aj na základe PCR testov.

Ku konečnému výsledku prvého kola testovania však podľa Robotkovej prispel aj „testovací turizmus“, teda príchod ľudí z iných okresov, najmä z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie