Denník N

Život s pozitívnym: kedy zrážať teplotu, kedy volať záchranku a aké príznaky sledovať v karanténe? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po celoplošnom testovaní je 38-tisíc ľudí pozitívnych. Aj s rodinami musia byť v 10-dňovej domácej karanténe. Dali sme dohromady rady, ako sa správať a čo robiť, ak začnú mať príznaky.

Ako správne izolovať pozitívneho a čo robiť, ak sa prejavia príznaky? A ako majú žiť členovia domácnosti s niekým, kto je zrejme chorý?

Pri odpovediach Denník N spolupracoval so všeobecnou lekárkou Janou Bendovou a čerpal z informácií ministerstva zdravotníctva a stránky Somzodpovedny.sk.

Ako máme postupovať, keď je v rodine len jeden pozitívny a ostatní sú negatívni?

Ministerstvo zdravotníctva radí, aby sa pozitívny člen domácnosti čo najviac izoloval. Najlepšie je, aby mal vlastnú izbu, ktorú bude často vetrať. Tam by mal jesť a piť a mal by mať vyčlenený vlastný príbor a pohár.

Nemal by byť v jednej miestnosti najmä s ľuďmi z rizikových skupín, ide najmä o seniorov alebo ľudí s chronickými ochoreniami či poruchami imunitného systému.

Ak máte jednu kúpeľňu, človek s pozitívnym testom by ju mal použiť ako posledný v poradí a potom ju dôkladne dezinfikovať. Pozitívny by mal používať vlastný uterák a často a správne si umývať ruky.

Doma by mal pred ostatnými členmi domácnosti používať rúško a dodržiavať aspoň 1,5-metrový odstup. Jeho bielizeň treba prať aspoň na 60 stupňoch Celzia a potom by sa mala ožehliť na čo najvyššej teplote.

Odpad treba podľa ministerstva skladovať v pevne uzavretom plastovom vreci.

Aké príznaky očakávať? Čo robiť pri horúčke?

Drvivá väčšina pacientov, ktorí ochorejú na covid, má ľahké alebo mierne príznaky, ktoré dokážu zvládnuť aj bez pomoci lekára sami doma. „Pri ľahkom a miernom priebehu by som to prirovnala k bežnej viróze, ktorú asi zažil každý z nás,“ hovorí lekárka Bendová.

Medzi najčastejšie príznaky patrí horúčka, suchý kašeľ a únava. Na únavu najlepšie

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Jana Bendova je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie