Denník N

Prešov chce mať tridsaťhektárový park, nič podobné na Slovensku neexistuje, komentujú architekti

Centrálny mestský park Prešov - urbanistická štúdia z roku 2008. Autori: Michal Šourek, Tomáš Sklenář, Veronika Opletalová, Pavel Hřebecký
Centrálny mestský park Prešov – urbanistická štúdia z roku 2008. Autori: Michal Šourek, Tomáš Sklenář, Veronika Opletalová, Pavel Hřebecký

V Prešove sa o novom veľkom centrálnom mestskom parku, kde by mohli Prešovčania aktívne tráviť voľný čas, diskutuje už viac ako desaťročie. Lokalita v blízkosti sídliska Sekčov, kde má park vzniknúť, je súčasťou územného plánu mesta od roku 1995. Park má vzniknúť v lokalite ulice Pod táborom, medzi nemocnicou a riekou Sekčov.

Najväčšie prešovské sídlisko nemá žiadnu zeleň a ľudia v jeho blízkosti nenájdu ani park či priestor na aktívny oddych a šport. Navyše, absenciu parkov Prešovčania nepociťujú len na samotnom sídlisku, ale v celom meste.

Urbanistická štúdia veľkého centrálneho parku v Prešove z dielne architektonického ateliéru MS architekti z Prahy existuje už od roku 2008. Odvtedy projekt stojí a nič konkrétne sa nedeje.

Umiestnenie plánovaného parku v Prešove. Zdroj – Google Earth

Na prešovskej radnici sa dlhé roky diskutovalo najmä o kúpe pozemkov pre potreby parku. Diskusia sa opäť vrátila na zastupiteľstvo v septembri tohto roku.

Podľa denníka Korzár chce Prešov takmer 31-hektárový park postaviť za niekoľko miliónov eur, časť chce zaplatiť aj z eurofondov. Na porovnanie, Sad Janka Kráľa v Bratislave má rozlohu 42 hektárov, Mestský park v Košiciach 15 hektárov a historický Mestský park Trebišov takmer 62 hektárov.

Historický Mestský park v Trebišove. Zdroj – Google Earth

V súčasnosti prešovská radnica vykupuje pozemky a pripravuje sa aj na verejné obstarávanie projektanta, ktorý má územie podrobnejšie rozpracovať. Mesto má uzatvorenú zmluva s firmou Lasachi, ktorá pripravuje podmienky výberu uchádzača na dokumentáciu pre územné rozhodnutie.

Poslanci, ktorí projekt kritizujú, upozorňujú najmä na to, že mesto sa nevie v súčasnosti postarať ani o aktuálne zelené plochy.

Oslovili sme dvoch lokálnych architektov z prešovského ateliéru zerozero – Irakliho Eristaviho a Pavla Šillu, ktorí navrhli Kulturpark či kino Úsmev v Košiciach. V Prešove sa architektonicky podpísali pod Námestie Centrum na jednom z prešovských sídlisk, viacero obytných komplexov či Centrum pre umenie Viola.

Pýtali sme sa ich, akým spôsobom sa robí veľký park v blízkosti takmer 30-tisícového sídliska, ako ho prispôsobiť požiadavkám 21. storočia, ako zohľadniť potreby klímy, nové technológie a súčasné požiadavky ľudí či prečo je dôležité prepojiť park na sídlisku s centrom starého mesta.

Architekti vo svojom komentári k zámeru mestského parku predovšetkým zdôrazňujú, že park je projekt, ktorý sa navrhuje na desiatky až stovky rokov. Projekt by mal brať do úvahy, že doba pokročila a že máme z environmentálneho aj zo spoločenského hľadiska iné a možno aktuálnejšie problémy než tie, ktoré vyplývajú z urbanistickej štúdie z roku 2008.

Prešov by sa podľa nich nemal do tohto projektu púšťať bezhlavo a sústreďovať všetky sily len na jeden veľký park a zabúdať pritom na miesta, ktoré by mohli Prešovčania začať využívať skôr – napríklad Kmeťovo stromoradie, Záhradu umenia v centre mesta či Staromestský park na Masarykovej ulici.

Z rozhovoru s architektmi sme vybrali osem najdôležitejších poznatkov, ktoré môžu pomôcť nielen diskusii o centrálnom parku v Prešove.

Centrálny mestský park Prešov – urbanistická štúdia z roku 2008. Autori: Michal Šourek, Tomáš Sklenář, Veronika Opletalová, Pavel Hřebecký

O miestach s potenciálom

Nepochybujeme, že idea veľkého mestského parku je dobrá a strategicky ide o veľmi dobrú úvahu. Výstavba mestského parku je však beh na dlhé trate, a preto by mesto nemalo zabúdať aj na lokality, ktoré by mohli Prešovčania využívať skôr, než park vôbec vznikne.

Ak mesto chce, aby Prešovčania mali kde tráviť voľný čas, nemôže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie