Denník N

Antigénové testy sa pilotne môžu používať na ukrajinskej hranici už od budúceho pondelka

Hraničný priechod Ubľa - Malé Berezné. Foto - TASR
Hraničný priechod Ubľa – Malé Berezné. Foto – TASR

Sprísňovanie hraničného režimu je zatiaľ neisté a závisí od ďalšieho vývoja epidémie v susedných krajinách.

Od 2. novembra môžu prekročiť slovenskú hranicu len ľudia, ktorí majú negatívny test na koronavírus, ale zatiaľ sa certifikáty na hraniciach všeobecne nekontrolujú. Zákaz vychádzania sa vzťahuje aj na cudzincov – bez platného negatívneho testu sa nemôžu pohybovať na území Slovenska.

Premiér Igor Matovič avizoval po zasadnutí ústredného krízového štábu v pondelok večer, že antigénové testy sa budú používať na štátnych hraniciach. Všetci, ktorí hranicu prekročia, budú musieť preukázať negatívny test alebo budú testovaní antigénovým testom.

Premiér tiež spomenul, že sa počet otvorených hraničných priechodov môže znížiť a môže sa obmedziť čas, keď sa cez ne bude dať prichádzať. Toto opatrenie môže podľa neho vstúpiť do platnosti po druhom kole plošného testovania, bližšie podrobnosti však Igor Matovič neuviedol.

Rakúsko, Maďarsko a Poľsko sú pre nás zatiaľ „zelené krajiny“, cestovanie do a z ktorých je pre občanov Slovenskej republiky voľné. Maďarsko uzavrelo svoju hranicu 1. septembra, ale v 30-kilometrovej zóne od hranice je pohyb slovenských občanov povolený.

Testovanie na ukrajinskej hranici

Ústredný krízový štáb v pondelok poveril príslušné ministerstvá, aby sa dohodli na ďalšom postupe v súvislosti s hraničným režimom. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v utorok potvrdil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie