Denník N

Vetranie, rozstupy, rúška či sedadlá. V Lipsku skúmali, ako vrátiť koncerty do hál

Účastníkom experimentu spieval Tim Bendzko. Foto – TASR/DPA
Účastníkom experimentu spieval Tim Bendzko. Foto – TASR/DPA

Do projektu zapojili skoro dvetisíc dobrovoľníkov, ktorí sa vždy za trochu iných podmienok zúčastnili halového koncertu.

Ak sa nachádza veľa ľudí pokope, obzvlášť v interiéri, hrozí hromadné šírenie nákazy novým koronavírusom.

Z uvedeného dôvodu sa hromadné podujatia na Slovensku môžu konať len do šesť osôb (výnimkou sú napríklad podujatia najvyšších športových súťaží). Podobné opatrenia majú aj v iných krajinách.

Napríklad v marci sa neďaleko Seattlu zišlo v miestnom kostole 61 členov speváckeho zboru, aby si zaspievali. Ľudia dodržiavali preventívne opatrenia – dezinfikovali si ruky, neobjímali sa a nepodávali si ruky. Napriek tomu sa novým koronavírusom nakazilo až 53 zboristov. Tri osoby hospitalizovali, dvaja ochoreniu covid-19 podľahli.

Ako znížiť riziko prenosu?

V pražskom klube Techtle Mechtle sa v júli konala súkromná oslava narodenín, ktorej sa zúčastnilo 17 osôb, z nich jedna mala koronavírus. Na párty sa infikovala väčšina účastníkov, ktorí nakazili desiatky kontaktov. S ohniskom nákazy hygienici spojili až 165 ľudí.

Na druhej strane, po celom svete sa v tomto roku konalo v interiéri mnoho podujatí za účasti väčšieho či menšieho počtu ľudí, kde k superprenosu nedošlo.

Dá sa povedať, ako sa od seba líšia podujatia, kde sa nákaza šírila, a kde sa, naopak, nešírila?

Ak by sme vedeli identifikovať faktory, ktoré zvyšujú bezpečnosť na kultúrnom podujatí v hale na takú úroveň, že riziko prenosu nového koronavírusu je minimálne, možno by sa po splnení prísnych opatrení mohli koncerty opäť usporadúvať.

Účastníčky koncertu v Lipsku ukazujú zariadenia na záznam ich pohybov a kontaktov s druhou osobou. Foto – TASR/DPA

Tri koncerty v hale v Lipsku

O aké opatrenia ide, overili na troch koncertoch, ktoré sa 22. augusta konali v hale v nemeckom Lipsku. Výsledky štúdie Restart-19, ktorú realizovala univerzita v Halle, zverejnili minulý štvrtok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Príroda

    Kultúra, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie