Denník N

Prečo by sme mali stáť pri Poľkách

Protesty za práva žien v Poľsku. Foto - Tomáš Forró
Protesty za práva žien v Poľsku. Foto – Tomáš Forró

To, že u nás situácia ešte nezašla tak ďaleko ako v Poľsku, by nás nemalo upokojovať.

Nedarí sa nám v prieskumoch voličskej podpory, ľudia sú podráždení tým, ako nezvládame pandémiu, naši spojenci v katolíckej cirkvi čoraz ťažšie odrážajú jeden pedofilný škandál za druhým a prizerajú sa, ako sa im vyprázdňujú kostoly. Bolo by dobré nastoliť (staro)novú tému na debatu, odvrátiť pozornosť verejnej mienky od našich zlyhaní.

Môžeme na to zneužiť ústavný súd, ktorý sme si už „ošetrili“ a dosadili tam napriek zdeseniu európskych inštitúcií našich ľudí. Z možností, ktoré máme, si neomylne vyberieme „ochranu života“, rozumej takmer úplne zakážeme interrupcie. Doteraz sme ich oficiálne mali do tisíc; teraz, keď ženám zakážeme ísť na umelý potrat s vážne poškodeným plodom, ich budú maximálne desiatky.

Takto podľa všetkého rozmýšľali v poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), keď sa rozhodli pre krok, ktorý je výsmechom právneho štátu a jeho inštitúcií a je asi taký spravodlivý, ako je tolerantný šéf PiS Jarosław Kaczyński.

Môžeme teraz debatovať o tom, či v PiS zle odhadli náladu medzi poľskými občanmi a občiankami, či si mysleli, že sa im podarí potichu prepašovať do zbierky zákonov zásadné rozhodnutie ústavného súdu, alebo dúfali, že strach z infikovania sa covidom-19 odradí ľudí, aby sa zhromažďovali v uliciach.

Ich chabé pokusy teraz zachraňovať situáciu zmenou zákona tak, aby na interrupciu smela ísť žena s fatálne poškodeným plodom, ale nie napríklad tá, ktorej plodu diagnostikovali Downov syndróm, a že rozhodnutie súdu ešte nebolo publikované, čiže je nateraz nevykonateľné, by skôr dávali tušiť, že sa prerátali.

Nevieme, ako to dopadne v Poľsku, kde momentálne prebieha najväčšia vzbura občanov a občianok proti vláde za posledné desaťročia, pričom už zďaleka nie je len o potratoch, ale o celkovom smerovaní krajiny, generačnom rozkole a znechutení z menej početných, ale o to hlasnejších radikálnych sektárov v rámci katolíckej cirkvi, ale tamojšie dianie by sme mali pozorne sledovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Komentáre

Teraz najčítanejšie