Denník N

Trnava, Trenčín a Košice si postavia z eurofondov nové centrá kultúry a kreativity

Kreatívne centrá vzniknú rekonštrukciou budov v Košiciach, Trenčíne, Trnave a Banskej Bystrici. Foto - Vlado Eliáš, Trenčín, TTSK
Kreatívne centrá vzniknú rekonštrukciou budov v Košiciach, Trenčíne, Trnave a Banskej Bystrici. Foto – Vlado Eliáš, Trenčín, TTSK

„My sme pripravení, dávno to mohlo byť hotové,“ hovorí Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín, ktoré ako jedno z prvých štyroch získa eurofondy na kreatívne centrum. Čerpanie eurofondov na ministerstve kultúry sa pripravovalo od roku 2012, o veľkú časť z nich už kultúra prišla.

Mesto Trenčín, trnavská župa, košická župa a banskobystrická RTVS získajú spolu 43,5 milióna eur na vybudovanie kreatívnych centier.

Ide o financie z eurofondov na ministerstve kultúry. Ich využitie tento týždeň odsúhlasila ministerka Natália Milanová (OĽaNO).

K prvým štyrom podporeným projektom by mali pribudnúť ďalšie. Ministerstvo zatiaľ nechce hovoriť o celkovom počte ani o sume, ktorú napokon kreatívne centrá dostanú.

Rozhodujúce slovo mali samosprávy

Ministerka Natália Milanová priznáva, že od svojho nástupu sa intenzívne zaoberala aj možnosťou, že sa celá eurofondová výzva zruší.

„Zvážili sme všetky varianty, ktoré prichádzali do úvahy. Aj po rokovaniach so žiadateľmi, ktorí deklarovali, že sú pripravení predložené projekty realizovať, sme sa rozhodli vo vyhlásenej výzve pokračovať. Proces bol síce problematický, no stopnutím tejto výzvy by sme zrejme definitívne pripravili Slovensko o možnosť vybudovať nové kultúrno-kreatívne centrá.“

Na rozhodnutie nemala negatívny vplyv ani pandémia covidu-19, o čom rozhodli najmä samotní žiadatelia, na ktorých sa ministerstvo obrátilo. Nikto z nich podľa Tibora Bohóa, ktorý riadi eurofondy na ministerstve, neustúpil od pôvodného plánu, hoci zahŕňa aj spolufinancovanie.

Aj rozhovory s Richardom Rybníčkom, primátorom mesta Trenčín, trnavským županom Jozefom Viskupičom, predsedom Košického samosprávneho kraja Rastislavom Trnkom a tlačovým odborom RTVS potvrdzujú, že čakali už len na rozhodnutie ministerky.

„U nás zavládla veľká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie