Denník N

Prírodné a ľudské falše v celoplošnom testovaní

Premiér Igor Matovič predstavuje štatistiky pilotného testovania. Foto - tasr
Premiér Igor Matovič predstavuje štatistiky pilotného testovania. Foto – tasr

Ľudia nie sú bunkové kultúry. Zaslúžia si vedieť presne a dôkladne, čo ich účasť a obetavosť vlastne priniesla.

Autor je imunológ, Slovenská akadémia vied

Minister obrany Jaroslav Naď v pondelok večer vyhlásil, že nebudú poskytovať detailné údaje k celoplošnému testovaniu, lebo nemôžu stratiť dva dni prepisovaním dát, keď plánujú druhé kolo testovania. Toto jeho vyhlásenie je ďalším falošným tónom zo strany vlády v akcii celoplošného testovania. Tými predchádzajúcimi boli neinformovanie prezidentky či vyhrážky obyvateľom.

Na začiatok jedna spomienka. Ako začínajúci doktorand v oblasti molekulárnej imunológie som dostal za úlohu pomocou vírusu stabilne vložiť do myšacích buniek jeden ľudský gén. Poviete si, veď to nič nie je, a máte pravdu. Problém však bol, že ten gén bol extrémne veľký, a bolo otázne, či sa do vírusu zmestí.

Napokon som po niekoľkých týždňoch tvrdej práce zavolal šéfa k fluorescenčnému mikroskopu a víťazoslávne som naznačil, aby sa doň mrkol. K bunkám som totiž pridal protilátky a tie zasvietili, čo bolo pre mňa neklamným dôkazom, že gén som do buniek úspešne  vložil.

„A negatívnu kontrolu máš?“ spýtal sa ma, keď zdvihol zrak od okulára, „a pozitívnu?“

Zarazene som pokrútil hlavou.

„Tak ma zavolaj, keď ich budeš mať, takto to nemá žiadny význam,“ povedal šéf.

Vtedy som sa naučil, že každý experiment musí mať dve kontroly. Pozitívnu a negatívnu. Tá pozitívna je na to, aby som mal istotu, že pokus fungoval. Ak by sa mi vtedy totiž bunky nezafarbili, mohlo by to znamenať, že buď gén v nich nie je, alebo sa stala nejaká technická chyba. Ak funguje pozitívna kontrola, chyba je vylúčená.

A ak bunky pod mikroskopom zažiaria, môže to znamenať, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Plošné testovanie

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie