Denník N

Modrá vlna neprišla, prieskumy sa zrejme znova sekli. Šesť vecí, čo zatiaľ ukázali americké voľby

Na víťaza sa včera ráno čakalo. Donald Trump v tom mal jasno. Foto - TASR/AP
Na víťaza sa včera ráno čakalo. Donald Trump v tom mal jasno. Foto – TASR/AP

Demokrati budú radi, keď získajú senát o jeden hlas. Účasť bola obrovská, no Trumpovi to neublížilo. 

Americké prezidentské voľby stále nemajú jasného víťaza, hoci sa zaňho vyhlásil Donald Trump. Mnohé kľúčové štáty ešte stále rátajú hlasy.

Napriek tomu sa už dajú interpretovať niektoré výsledky.

Demokrati precitli

Niektorí demokrati dúfali, že sa v utorok dočkajú reprízy roku 2008. Vtedy nielenže ich kandidát Barack Obama jasne vyhral voľby, ale Demokratická strana získali aj väčšinu v senáte a snemovni.

Aj keď sa to stále môže stať, neúplné výsledky naznačovali, že k žiadnemu modrému cunami naprieč Amerikou nedošlo.

„Posledné týždne kampane, priaznivé prieskumy a prúd kampaňových peňazí dávali demokratom nádeje na výrazne väčšie víťazstvo, ktoré definitívne pochová trumpovskú éru Republikánskej strany,“ napísal denník Los Angeles Times.

Aj Biden mal podľa niektorých prieskumov vyhrať vo veľkom. Náskok, aj keď len mierny, mal v štátoch ako Florida, Georgia, Severná Karolína a prekvapiť mohol v Iowe, Texase či Ohiu. To sa nestalo a už po čiastkových výsledkoch z Floridy bolo jasné, že ak vyhrá, tak len tesne.

Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Foto – TASR/AP

Ani vo voľbách do kongresu sa demokratom nedarilo tak, ako dúfali. Udržia si zrejme väčšinu v snemovni, no bude menšia, ako čakali. Ale ak napokon získajú senát, ktorý momentálne ovládajú republikáni, tak iba s malým náskokom.

„Nie je isté, kto bude kontrolovať senát, ale je jasné, že najružovejšie scenáre demokratov už nie sú na stole. V tomto momente by boli šťastní, aj keby získali najtesnejšiu väčšinu,“ napísal v stredu ráno nášho času analytik FiveThirtyEight Nathaniel Rakich.

V tom čase mali republikáni v rukách 47 kresiel, demokrati rovnako 47, o šesť sa ešte bojovalo.

Prieskumy v štátoch nevyšli?

Demokratom a Bidenovi dávali nádeje najmä prieskumy, ktoré boli ešte priaznivejšie ako v roku 2016 v prípade Hillary Clintonovej. Aj keď konečné výsledky ešte nie sú, vo viacerých štátoch sa javí, že sa sekli. A takmer vždy v neprospech Trumpa.

Tak napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Svet

Teraz najčítanejšie